Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Соцдопомога малозабезпеченим: інструкція для жителів Донбасу й переселенців

19.11.2017

Як отримати допомогу малозабезпеченим сім’ям в Україні, розповіла юрист Всеукраїнського благодійного фонду «Горєніє» Яна Піявська.

Малозабезпеченою вважається сім’я із середньомісячним загальним доходом, нижчим за прожитковий мінімум для сім’ї, з поважних або незалежних від неї причин.

Таким сім’ям надається щомісячна державна соціальна допомога. Надають її в розмірі, який залежить від величини середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Середньомісячний сукупний дохід сім’ї обчислюють у середньому за місяць доходів усіх членів сім’ї з усіх джерел упродовж 6 останніх місяців.

Прожитковий мінімум із травня до листопада 2017 року:

  • діти до 6 років – 1 426 грн;
  • діти віком від 6 до 18 років – 1 777 грн;
  • працездатні особи – 1 684 грн;
  • особи, які втратили працездатність – 1 312 грн.

До складу такої сім’ї входять:

  • подружжя;
  • жінка й чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей;
  • усиновлені діти віком до 18 років. Діти, які навчаються за денною формою в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах I–IV рівнів акредитації до 23 років і не мають власних сімей;
  • неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II груп або особами з інвалідністю I групи, і живуть разом із батьками;
  • непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які живуть разом із ними й перебувають на їхньому утриманні;
  • людина, яка живе разом з одинокою особою з інвалідністю I групи й доглядає його.

Також до складу сім’ї входять діти, які навчаються за денною формою в загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах I–IV рівнів акредитації до 23 років і не мають власних сімей, незалежно від місця проживання або реєстрації.

Люди на повному державному забезпеченні до складу сім’ї не включаються.

Як подати заяву про надання допомоги?

Його подає уповноважений представник сім’ї в Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) за місцем реєстрації. Внутрішньо переміщені особи (ВПО) подають таку заяву за місцем фактичного проживання.

До заяви додаються:

  • документ, що посвідчує особу;
  • довідка про склад сім’ї;
  • декларація про доходи та майно всіх членів сім’ї. У декларацію не включають державну соціальну допомогу, субсидію за житлово-комунальні послуги, аліменти, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового й начальницького складу, які беруть участь в антитерористичній операції;
  • довідка про наявність та розмір земельної частки, тобто паю;
  • довідка встановленої форми про безпосередню участь в АТО.

Призначення допомоги. З місяця звернення, якщо подані всі необхідні документи. Рішення про призначення державної соціальної допомоги або про відмову в наданні приймається упродовж 10 календарних днів. Наступного дня допомогу видають уповноваженому представнику сім’ї. Рішення про відмову має бути мотивованим і містити роз’яснення порядку його оскарження.

Розмір допомоги. Це різниця між прожитковим мінімумом для сім’ї та її середньомісячним сукупним доходом. Допомога не може перевищувати 75% прожиткового мінімуму для сім’ї.

Допомога збільшується на кожну дитину віком до 13 років на 250 грн. Для дитини віком від 13 до 18 років – на 500 грн. Але навіть з урахуванням такого збільшення, вона не може перевищувати прожиткового мінімуму для сім’ї.

Терміни. Допомога призначається на 6 місяців. Одиноким непрацездатним особам, які не мають джерел для існування, її можуть призначити на термін визнання особи непрацездатною. Одинакам, які досягли 65-річного віку й не мають джерел для існування, допомогу можуть призначити довічно.

Допомогу не призначать у випадках, коли:

  • працездатні члени сім’ї не працюють, не служать, не вчаться за денною формою упродовж трьох місяців. Крім людей, які визнані безробітними та за інформацією центру зайнятості не порушують законодавство про зайнятість. Людей, які доглядають за дітьми до досягнення ними трьох років або дітьми, які потребують догляду протягом часу, визначеного в медичному висновку лікарсько-консультативної комісії, але не більш ніж до досягнення ними шестирічного віку. Людей, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або дітьми-інвалідами віком до 18 років, за інвалідами II групи внаслідок психічного розладу, а також за особами, які досягли 80-річного віку. Людей, які надають соціальні послуги;
  • встановлено, що малозабезпечена сім’я має додаткові джерела для існування. А також якщо хто-небудь упродовж 12 місяців перед зверненням купив послуги або товари на суму, яка на час звернення 10-кратно перевищує прожитковий мінімум для сім’ї;
  • у власності чи володінні сім’ї є друга квартира або будинок, за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на одного члена сім’ї та додатково 10,5 кв. м на сім’ю. Або коли є більше одного автомобіля.

Допомогу можуть зменшити на 50%, якщо сім’я не використовує можливості знаходження додаткових джерел для існування.

Виплата. Раз на місяць за місцем проживання уповноваженого представника. Допомогу виплачують державні підприємства зв’язку або перераховують на особовий рахунок уповноваженого представника.

Допомогу, не одержану своєчасно з вини сім’ї, можна отримати наступного місяця, але не пізніш як за місяць після закінчення терміну її призначення. Затримки з боку державного органу не допускаються. У разі переїзду сім’ї, виплата за попереднім місцем проживання припиняється.

ДЖЕРЕЛО