Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцю отримати біометричний паспорт. Покрокова інструкція

03.11.2017

11 червня набув чинності закон про «безвіз» з Європейським союзом. Українцям, які вже встигли оформити біометричний паспорт, дійсно не доведеться стояти в чергах у візових центрах. А ось власникам закордонного паспорта старого зразка візи будуть потрібні. Отримати біометричний паспорт може будь-який громадянин України, а внутрішньо переміщені особи до стандартного списку документів мають додати довідку переселенця. «Донецкие новости» з посиланням на «Донбасс. Реали» розповідають докладніше про те, як отримати паспорт, якщо ви – переселенець.

Крок 1. Вибираємо відділення

Оформити біометричний паспорт громадяни України можуть або у відділенні Державної міграційний служби, або в місцевому Центрі надання адміністративних послуг. Щоправда, поки не у всіх таких центрах видають біометричні паспорти. Такі є в Києві, Вінниці, Білій Церкві, Луцьку, Кременчуці, Маріуполі, Львові, Одесі та Харкові. Зі списком усіх підрозділів можна ознайомитися на сайті Державної міграційної служби. Що важливо – оформити біометричний паспорт можна в будь-якому відділенні, незалежно від місця проживання.

Крок 2. Запис на прийом

Геть годинні черги й незадоволену публіку! Щоб отримати біометричний паспорт, не обов’язково із 6 години ранку стояти під дверима Центру адміністративних послуг, можна всього лише зайти на спеціальний сайт – http://dmsu.gov.ua/online. Тут можна зареєструватися в електронній черзі на будь-який час, який буде вам зручний. Але є обмеження – не більше, ніж за 2 тижні.

Також записатися в електронній черзі можна й у відділенні Міграційної служби через термінал. Якщо ви не довіряєте інтернету й електронним чергам, то можна скористатися старим і перевіреним способом – прийти у відділення і стати в поточну чергу. Вільні місця з’являються упродовж дня. Їхню кількість і свою чергу можна подивитися на моніторі, який встановлений у холі.

Крок 3. Пакет документів

Вам знадобиться паспорт громадянина України, ідентифікаційний код (з 18 років), квитанція про сплату адміністративного збору й закордонного паспорта, які були видані раніше. Заяву-анкету заповніть на місці.

Якщо оформляється біометричний паспорт для неповнолітніх, то замість паспорта, якщо його ще немає, знадобиться свідоцтво про народження. Якщо дитині менш ніж 12 років, то потрібні дві кольорові фотографії розміром 3,5х4,5 сантиметри й одна фотографія розміром 10х15 сантиметрів для внесення оцифрованого зображення особи шляхом сканування. Дитина до 12 років може не приїжджати на оформлення закордонного паспорта.

Якщо неповнолітній проживає з одним із батьків, то до пакета документів треба додати свідоцтво про смерть другого з батьків або рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання батьків недієздатним або безвісти зниклими. Крім того, довідку про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків і оригінал витягу про народження із зазначенням відомостей про батька.

Якщо ж біометричний паспорт оформляють на людину, яка не може за медичними показання самостійно пересуватися, то потрібна довідка з медичної установи і фотографії, як у разі з дитиною до 12 років.

Тимчасово переміщених осіб також можуть попросити надати довідку переселенця, але будь-які інші документи, що підтверджують вашу особу, або тим більше довідку з Луганської або Донецької областей, якщо ви перебуваєте в інших регіонах, пред’являти не потрібно.

Крок 4. Оформлення біометричного паспорта

Уже у відділенні ви оформляєте заяву-анкету, проходите процедуру сканування відбитків вказівних пальців рук, фотографуєте, і вам оцифрують підпис.

Сканування відбитків роблять не всім. Дітям до 12 років пальці не сканують, а після цього віку – тільки з дозволу опікунів.

Важливо! При оформленні заяви-анкети зверніть увагу на правильність написання транслітерацією свого прізвища та імені. Якщо все оформлено правильно, тоді можете підписувати анкету.

Крок 5. Оплачуємо послугу

За інформацією на сайті Державної міграційної служби, біометричний закордонний паспорт при виготовленні до 20 робочих днів буде коштувати 557 грн, а до 7 робочих днів – 810 грн. Якщо вам необхідно виїхати за кордон через смерть родича або для лікування, то біометричний паспорт можуть оформити й за 3 робочі дні. Тоді потрібно надати документ, який підтвердить необхідність термінового виїзду, і заплатити 810 грн. З повнішою ціновою політикою можна ознайомитися за посиланням.

Оплатити адміністративний збір можна як у терміналах центру адмінпослуг і міграційної служби, так і в банківському відділенні.

Крок 6. Чекаємо біометричний паспорт

Готовий біометричний паспорт можна буде забрати в тому ж відділенні, де ви його оформляли, пред’явивши свій внутрішній паспорт. Готовність можна перевірити на сайті Державної міграційної служби.

Біометричний паспорт можна оформити й у державному підприємстві «Документ». Документи подаються ті ж, а ось ціна різниться. За 20 робочих днів ви заплатите 957 грн, а за 7 днів – 1210 грн. Про готовність біометричного паспорта вам повідомлять за допомогою смс.

ДЖЕРЕЛО