Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Гуманітарний штаб: результати роботи 2016 року. Свідчення очевидців

19.04.2017

19 квітня в Києві відбувся звіт Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова за 2016 рік. Очевидці роботи Штабу розповідали про те, як виживає мирне населення в зоні бойових дій, і яку роль у цьому відіграє гуманітарна місія Ріната Ахметова. На звіті пролунали свідчення волонтерів, працівників Штабу, журналістів, поранених дітей і їхніх рідних, соціологів та інших безпосередніх очевидців трагедії на Донбасі.

«Гуманітарний штаб – особиста ініціатива Ріната Ахметова. Він прийняв рішення допомогти землякам вижити в умовах війни. За час конфлікту Штаб став найбільшою гуманітарною місією, яка працює на Сході України. Це унікальний випадок в історії, у нас немає свідчень про подібні факти, про подібні масштаби допомоги. Наш звіт про роботу за 2016 рік ми назвали «Свідчення очевидців». Це сотні тисяч історій людей, які виживають в умовах війни, історії волонтерів, усіх тих, хто сам це пережив і переживає», – сказала Римма Філь, координатор Штабу.

Результати роботи за 2016 рік

  • видано дорослих продуктових наборів – 4 287 759, зокрема бригади мобільного видавання доставили – 185 379 наборів, адресний довіз продуктів одиноким і тяжкохворим пенсіонерам та інвалідам – 23 402 наборів. видано дитячих продуктових наборів – 368 211.
  • адресну допомога надано 16 651 осіб: зокрема складне лікування й операції – 2666 осіб, реабілітація поранених дітей – 58, ліки дітям – 1525 наборів.
  • «Мирне літо – дітям Донбасу» – 360 дітей відпочили й оздоровилися в літніх таборах.

Допомога дітям – безумовний пріоритет роботи Гуманітарного Штабу Ахметова. 2016 року Штаб забезпечував малюків до 35 місяців і сиріт продуктами, надавав адресну допомогу на проведення термінових операцій і лікування. Завдяки проекту «Ліки дітям» сотні тяжкохворих дітей отримали ліки, які, по суті, рятували їхні життя.

У березні 2016 року Штаб запустив проект «Реабілітація поранених дітей». 58 хлопчиків і дівчаток, які дістали поранення в результаті війни на Донбасі, пройшли реабілітацію в спеціалізованих санаторіях і отримали технічні засоби. Реабілітація допомагає діткам почати життя заново.

Робота у 2017 році

Ключовим напрямом роботи Штабу у 2017 році залишається допомога наборами виживання мирним жителям Донбасу. 2017 року, попри блокування роботи на непідконтрольній території Донбасу, Штаб Ріната Ахметова продовжує надавати гуманітарну допомогу жителям «сірої зони» і вимушеним переселенцям на території Донецької та Луганської областей. Продуктові набори для найбільш соціально незахищених категорій населення видаються у 24 стаціонарних пунктах на підконтрольній території Донецької та Луганської областей. У десятки сіл на лінії зіткнення набори доставляють мобільні бригади волонтерів.

Також 2017 року Штаб продовжує надавати допомогу дітям, які борються за своє життя і здоров’я.

Зокрема, допомога на екстрене лікування дітям у межах проекту «Ліки дітям».

З квітня діти з Донбасу, які дістали поранення й потребують подальшої допомоги, почнуть нові курси реабілітації в санаторіях України за проектом «Реабілітація поранених дітей».

2017 року Штаб запустив новий проект «Здорове серце». Він забезпечує дітей із вадою серця ендоваскулярними протезами (оклюдерами), що дозволяє не робити порожнинну операцію на серці. Встановлення оклюдера дає дитині здорове серце на все життя, триває не більш ніж годину й не залишає на тілі малюка шрамів. На сьогодні за проектом операції були зроблені вже 9 малюкам. 2017 року Штаб планує надати в межах цієї програми допомогу 40 дітям із Донецької, Луганської, Запорізької та Харківської областей із діагнозами відкрита артеріальна протока і вторинний дефект міжпередсердної перегородки.

«Допомагати вижити людям в умовах війни. Допомагати тим, хто не впорається сам – це було і є головною метою, яку поставив Рінат Ахметов перед Гуманітарним штабом. Ефективність роботи благодійної організації можна розуміти і вимірювати по-різному. Головне – це вміння робити необхідне вчасно. Вчасно бачити потреби людей і допомагати. Нести перед ними відповідальність за цю допомогу. Відчувати біду людей, співпереживати і приходити на допомогу. Таких принципів дотримується Рінат Леонідович. Він надає допомогу мирним жителям Донбасу системно понад 2,5 роки. День у день і там, де вона потрібна людям», – сказав Олександр Вишняков, директор Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

За 2,5 роки роботи Штаб Ріната Ахметова став найбільшою гуманітарною місією, яка надає допомогу на Сході України. Було видано понад 11,7 млн продуктових наборів з обох боків лінії зіткнення. Штаб врятував понад 1 млн 139 тисяч людських життів.