Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Жити тут і зараз, або що таке майндфулнес. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора

25.03.2017

Психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова

Кожному з нас знайомий стан, коли після прочитання книги неможливо згадати, про що вона. Думки були десь далеко за межами тексту, який читали. Або прийшов на роботу, а згадати, що бачив і як дійшов від будинку до офісу, не вдається. Зате після важкого дня, коли єдине бажання – виспатися, навпаки, у голові круговорот думок. Багатьом властиво сотні разів «прокручувати» в голові розмову з начальником або партнером, в очікуванні труднощів або протиріч. І витрачати на це свої сили й енергію.

Скільки дій ми робимо автоматично, у стані «автопілота»? Скільки часу витрачаємо на думки про минуле або майбутнє?

Усіх нас у школі вчили мислити і, звичайно, це дуже важлива навичка, але ніхто не розповів, що кожен момент у житті унікальний і не повториться ніколи. Так, занурюючись у власні роздуми, ми втрачаємо момент поточний. Ми стаємо тривожні та дратівливі, тому що практично для кожної думки в нас є «ярличок»-добре чи погано. Ми звикли жити оцінними  категоріями.

Вчені вивели власну статистику – 47% часу звичайна людина перебуває в несвідомому стані, діючи автоматично. Що відбувається з нами в цьому стані? Ми «випадаємо» з реальності. Перебуваємо у власних думках і переживаннях. Увага наше стає розсіяною. У такому стані нам звично ігнорувати навіть сигнали власного тіла. Прямо зараз прислухайтеся до себе! Чи зручно вам сидіти? Можливо, ви відчуваєте спрагу або голод, затекла рука, очі втомилися від пильної уваги до монітора.

Останні дослідження показали, що чим частіше ми перебуваємо в стані «автопілота», тобто неусвідомленість, тим дедалі менше й менше щасливими стаємо. Ми дедалі тривожніші, дратівливі й нестабільні. Дуже схильні до стресу й різних депресивних станів. Ми живемо на «автопілоті» замість того, щоб просто жити. Жити тут і зараз.

У деяких школах Америки та Канади вже проводять заняття, присвячені розвитку навичок усвідомленості. Практикуючи майндфулнес, ви можете змінити власне життя й навчити дітей отримувати справжнє задоволення від життя. Не секрет, що особистість дитини формується, спираючись на досвід, отриманий у батьківській родині.

Що ж таке майндфулнес? Цей стан усвідомленості. Протилежний до стану «автопілота». У момент усвідомленості ми перебуваємо в реальності, у теперішньому моменті, тут і зараз. Не засуджуємо. Намагаємося спостерігати свої думки й почуття, не вішаючи звичних ярликів.

Що відбувається з нами, якщо ми робимо вибір на сторону усвідомленості:

  1. Розвиваємо увагу. Ми вчимося бути більш сконцентрованими на моменті. Направляти увагу тільки туди, куди самі будемо вважати за потрібне. У період неусвідомленість гострота й концентрація нашої уваги різко знижуються, бо нескінченний потік думок постійно відволікає.
  2. Перебуваємо тут і зараз. Іде напруга, пов’язана з думками про тому, що не зробив або міг б зробити краще. Про те, що сказав важливого людині або про тому, що не встиг сказати. Ідуть думки про незрозуміле майбутнє, у якому ще так багато доведеться зробити.
  3. Вчимося не засуджувати того, що відбувається. Це не означає, що ми контролюємо усі думки. Ми не даємо оцінки тому, що відбувається. Ми спостерігачі й це дозволяє нам відкрити нові горизонти. Якщо я захоплений наглядом, навряд чи зможу діяти на «автопілоті».

Як зміниться наше життя, якщо стане усвідомленим:

  • знизиться рівень стресу, тривоги, зменшиться кількість та інтенсивність негативних емоцій;
  • зменшиться втома;
  • ви позбудетеся безсоння й депресії;
  • підвищиться почуття задоволеності власним життям;
  • значно покращиться пам’ять і концентрація уваги;
  • підвищиться емоційний і соціальний інтелект;
  • зміцниться здоров’я та підвищиться імунітет;
  • підвищиться емоційна стійкість і самооцінка.

Практика усвідомленості потребує регулярного тренування. Майндфулнес тренується двома способами: медитаціями або діями:

  1. Виберіть просту дію, яку виконуєте щодня. Скажімо, гігієна порожнини рота вранці. Намагайтеся повністю сконцентруватися на процесі. Візьміть зубну щітку в руку, відчуйте її вагу. Що відчуває ваша рука, стикаючись зі щіткою? Нанесіть пасту, уважно розглядаючи, який вигляд вона має. Можливо, ви відчуєте запах. Доторкніться щіткою до зубів, яке відчуття ви відчули? Будьте уважні щосекунди.
  2. Візьміть за правило хоча б один раз на день їсти усвідомлено. Привчіть себе не хапати й тягнути до рота все, що попадається вам під руку, коли ви голодні, а брати паузу і прислухатися до себе, чого ж насправді вам хочеться. Точно ви не сплутали спрагу з голодом і впевнені в тому, що саме зараз ви хочете йогурт, а не яблуко.
  3. Прогуляйтеся з дитиною. Будьте уважні, намагайтеся помічати найменші деталі в довкіллі та вашому тілі, обговорюйте їх із дитиною.

За роки роботи психологи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова зафіксували тенденцію: найскладніше адаптуватися на новому місці тим дітям і дорослим, які всіляко уникають контакту з реальністю, перебуваючи в думках про минуле й майбутнє.

Розвивайте навички усвідомленості разом зі своїми дітьми. Це допоможе стати щасливішими, здоровішими та успішнішими всім членам вашої сім’ї.