Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцю відновити паспорт?

03.02.2018

Багато вимушених переселенців з Донецької та Луганської областей зіткнулися з проблемами втрати документів. Наталія Аляб’єва, юрист Слов’янського офісу БФ «Право на захист», роз’яснює процедуру відновлення паспорта.

Щойно ви виявили, що втратили паспорт, відразу звертайтеся в поліцію й пишіть заяву про втрату або крадіжку документа (в першому разі доведеться заплатити штраф від 17 до 51 гривні). Поліція повинна порушити справу або видати вам документ про відмову в її порушенні.

Наступний крок – звернення до найближчого територіального підрозділу Державної міграційної служби за місцем вашого проживання. Під час звернення вам знадобляться:

  • копія постанови про порушення або відмову в порушенні кримінальної справи за заявою в органи національної поліції про крадіжку паспорта;
  • заява про оформлення паспорта замість втраченого;
  • квитанція про сплату державної мита, або документ про звільнення від сплати;
  • документи на підставі, яких робляться позначки в паспорті: свідоцтво про народженні дитини, довідка про стані сім’ї, свідоцтво про укладення/розірвання шлюбу, витяг з домової книги;
  • інші документи/свідоцтва, здатні підтвердити вашу особу: водійське або пенсійне посвідчення, закордонний паспорт або військовий квиток (за наявності);
  • фото розміром 3,5 х 4,5 см (2 шт.).

Паспорт буде готовий через 30 днів. Якщо ДМС буде потрібен додатковий час для встановлення особи, термін збільшиться до 60 днів.

Якщо у вас немає документів, що підтверджують особу, вам потрібно буде пройти процедуру встановлення особи. Для цього необхідно підтвердження особи 3 свідками (родичами, сусідами або будь-якими іншими особами), які можуть підтвердити факт знайомства з вами.

Під час проведення процедури встановлення особи проводяться всілякі перевірки за останнім місцем проживання (надсилаються запити до органів внутрішніх справ, МЗС України).

Бережіть свої документи й пам’ятайте: життя людини – безцінне, все інше можна відновити.

ДЖЕРЕЛО