Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Порядок перетину лінії розмежування дітьми – все, що потрібно знати

22.08.2018

До юристів Донбас СОС часто звертаються люди, які стикаються з проблемами перетину лінії зіткнення разом із дітьми, які не досягли 16 років або з особами, які народилися в 1998 році й пізніше й у зв’язку з проживанням у населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, тільки оформляють паспорт громадянина України.

Питання в’їзду/виїзду громадян, які не досягли 16-річного віку на/з тимчасово неконтрольованої території України, а також тих осіб, які народилися 1998 року й пізніше й ще не оформили паспорт громадянина України, регулюється наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при СБУ від 12 червня 2015 № 415ог, якою затверджено «Тимчасовий порядок здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів через лінію зіткнення в межах Донецької та Луганської областей»

Виїзд із тимчасово неконтрольованої території

Для того щоб вивезти дітей, які не досягли 16 років, а також осіб, які народилися 1998 року й пізніше, й оформляють паспорт громадянина України з тимчасово неконтрольованої території, на пункті пропуску необхідно надати:

  1. Свідоцтво про народження дитини;
  2. Документ, що засвідчує особу супроводжуючого. Перелік таких документів визначено статтею 5 Закону України «Про громадянство України» або статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»: паспорт громадянина України, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, посвідчення моряка, посвідчення члена екіпажу, дипломатичний паспорт, службовий паспорт та ін.
  3. Дозвіл супроводжуючого на перетин лінії розмежування (т. зв. перепустка). Для отримання дозволу фізичній особі необхідно зареєструватися на порталі СБУ: «Реєстр дозволів для переміщення осіб у районі проведення АТО» і заповнити формалізовану заявку. Інформація про надання дозволу автоматично відображається на власній сторінці заявника. Дозвіл фізичній особі надається на підставі поданої заявки упродовж 10 днів (робочих). Додатково ознайомитися з процедурою його оформлення Ви можете на нашому сайті в розділі «Пропускна система: питання і відповіді».

Для того щоб вивезти дитину, яка народилася після початку проведення АТО, і в результаті проживання в населених пунктах, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють у повному обсязі свої повноваження, їй не було оформлено свідоцтво про народження, необхідно пред’явити:

  1. Будь-який документ, визначений статтею 5 Закону України «Про громадянство України» або статтею 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» особи (осіб), у супроводі якої (яких) дитина виїжджає з неконтрольованої території; 
  2. Дозвіл супроводжуючого (супроводжуючих) на перетин лінії розмежування (т. зв. перепустка).

В’їзд на тимчасово неконтрольовану територію

  • осіб, що народилися 1998 року й пізніше, й оформляють паспорт громадянина України, здійснюється при пред’явленні довідки Державної міграційної служби України про здавання документів для отримання паспорта (додаток 15 до Тимчасового порядку здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів через лінію зіткнення в межах Донецької й Луганської областей)
  • дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється з дотриманням вимог передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57.

За загальним правилом в’їзд на тимчасово неконтрольовану територію таких осіб здійснюється за умови перетину разом із дитиною лінії розмежування обома батьками. Однак, в’їзд на тимчасово неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16-річного віку, також може здійснюватися:

  1. За нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній території прямування та відповідного часового проміжку перебування, якщо другий із батьків відсутній у пункті пропуску;
  2. Без нотаріально засвідченої згоди іншого з батьків: у разі пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:
  • Свідоцтва про смерть другого з батьків;
  • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  • рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім;
  • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  1. Довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України (під час виїзду дитини в супроводі одинокої матері)
  2. Рішення суду про надання дозволу на в’їзд / виїзд громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.

Найпоширеніший пункт, який використовується на практиці – це оформлення нотаріально засвідченої згоди (довіреності) другого з батьків. Обов’язкових і чітко визначених нормативних вимог до змісту зазначеної згоди немає, проте, якщо мати/батько все ж має можливість надати нотаріально засвідчене доручення, тоді її текст юристи Донбас СОС рекомендують формулювати так:

Я, ________________________________________________(ПІБ), _____________ року народження, у зв’язку з дією «Тимчасового Порядку здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів через лінію зіткнення в межах Донецької та Луганської областей», затвердженого наказом першого заступника керівника АТЦ при СБУ  від 12 червня 2015 року № 415 ог, згідно з яким визначено, що в’їзд на неконтрольовану територію дітей, які не досягли 16-річного віку, здійснюється з дотриманням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, надаю згоду на в’їзд на тимчасово неконтрольовану територію Донецької та Луганської областей мого(моєї) малолітнього/неповнолітнього сина(доньки) _________________________________________(ПІБ), _______________ року народження, який(яка) проживає за адресою: Україна, ______область, місто(село/селище)______, вулиця_____, будинок ____, до досягнення ним 16-річного віку у супроводі матері, ___________________________________________(ПІБ), _____________ року народження, на яку я покладаю відповідальність за життя та здоров’я мого(моєї) малолітнього(ої)/неповнолітнього(ої) сина(доньки) під час його(її) перебування на тимчасово неконтрольованій території Донецької та Луганської областей.

 

 

Дата                                                                                                              Підпис

За відсутності можливості оформити таку довіреність, можна звернутися до суду з позовною заявою про надання дозволу на в’їзд на тимчасово неконтрольовану територію і виїзд із неї громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.

До якого суду звертатися?

За зареєстрованим місцем проживання/перебування відповідача (згідно з відміткою в паспорті або довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи). У разі якщо місце прописки другого з батьків перебуває на території населених пунктів, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, звертатися необхідно до виведеного суду. Куди конкретно переміщені органи судової влади тимчасово неконтрольованої частини Донецької або Луганської області, ви можете дізнатися, перейшовши за таким посиланням.

Чи потрібно платити судовий збір?

Так, при цьому його розмір, відповідно до Закону України «Про судовий збір» складе – 0,4 прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (на сьогодні розмір судового збору в цій категорії справ становить 640 грн.). Однак, відповідно до статті 8 Закону України «Про судовий збір» суд може своєю постановою звільнити від сплати судового збору позивача, з огляду на його майновий стан. У пункті 29 Постанови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ «Про застосування судами законодавства про судові витрати в цивільних справах», № 10 від 17.10.2014, роз’яснено, що клопотання про звільнення від сплати може бути викладено в заяві, а також наявність такої підстави підтверджується відповідними документами.

Як здійснюється повідомлення відповідача про розгляд справи в тому разі, якщо його фактичним місцем проживання є тимчасово неконтрольована територія України?

Повідомлення про виклик відповідача на судове засідання, за відповідною постановою суду, розміщується у всеукраїнському ЗМІ (Голос України, Урядовий кур’єр). Це й буде вважатися належним повідомленням відповідача про розгляд справи.

Який термін розгляду зазначеної категорії справ?

На практиці термін розгляду справ за позовами про надання дозволу на в’їзд і виїзд на тимчасово непідконтрольну територію громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків, залежно від обставин справи, займає від 1-го до 6-ти місяців.

Коротко про особливості позову:

  1. У разі наявності на тимчасово неконтрольованій території житла, необхідно вказати адресу його місцезнаходження, додати до позову копії правовстановлювальних документів, що підтверджують право власності на вказане нерухоме майно та вказати, що його необхідно періодично відвідувати та проводити обстеження та ремонт комунікацій.
  2. У тому разі, коли на тимчасово неконтрольованій території проживають близькі родичі та друзі дитини (вказати, хто саме), можна вказати, що підтримка родинних зв’язків і спілкування з близькими людьми допоможе дитині швидше забути пережите й повернутися до спокійного життя.
  3. Іноді суди відмовляють у задоволенні позову про надання дозволу на в’їзд і виїзд на тимчасово непідконтрольну територію громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків, якщо позивачем не надаються відповідні докази його звернення до іншого з батьків про отримання такого дозволу. Це означає, що потрібно надавати всі можливі документи (листи, витяги з веб-сторінок тощо), що підтверджують законні наміри позивача сумлінно виконувати свої батьківські обов’язки й отримати нотаріально засвідчену згоду другого з батьків.
  4. До позову також необхідно додати такі документи (відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі):
  5. Копію паспорта позивача;
  6. Копію свідоцтва про народження дитини;
  7. Копію свідоцтва про шлюб – за наявності;
  8. Копію свідоцтва про розірвання шлюбу – за наявності;
  9. Копію довідки про взяття на облік особи, переміщеної з районів проведення антитерористичної операції – за наявності;
  10. Копію довідки державної виконавчої служби про несплату аліментів – за наявності;
  11. Копію правовстановлювальних документів на житлове приміщення або копію витягу з реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень – за наявності;
  12. Копію витягу з Реєстру дозволів для переміщення осіб у районі проведення антитерористичної операції – за наявності;
  13. Оригінал квитанції про сплату судового збору – у тому разі, коли суд не звільнив від його сплати;
  14. Копію позовної заяви для відповідача.

ДЖЕРЕЛО