Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як отримати допомогу на поховання пенсіонера, який помер на непідконтрольній території?

24.07.2017

Як родичі можуть отримати невиплачену пенсію у зв’язку зі смертю пенсіонера? Який порядок отримання допомоги на поховання, якщо пенсіонер помер на непідконтрольній території? Розповідає Вадим Валько, юрист громадської організації Донбас СОС.

Статтею 52 Закону України про обов’язкове державне пенсійне страхування визначено, що сума пенсії, що належала пенсіонерові й залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, видається за заявою членам його сім’ї, які проживали з пенсіонером на момент смерті, зокрема непрацездатним членам сім’ї, які перебували на його утриманні незалежно від того, проживали вони з ним чи ні.

Заяву необхідно подати упродовж 6 місяців із моменту смерті в управління пенсійного фонду, де померлий перебував на обліку. Водночас, якщо заяву подають кілька членів сім’ї, то пенсія ділиться між ними порівну.

Допомога на поховання виплачується в розмірі 2-місячної пенсії. Не має значення, на якій території стояв померлий на обліку, чи реєструвався він як внутрішньо переміщена особа (ВПО), чи проживали з ним на момент смерті члени сім’ї, які претендують на допомогу для поховання.

Для отримання виплат спочатку необхідно отримати свідоцтво про смерть українського зразка.

Для отримання свідоцтва про смерть особи, яка померла на тимчасово окупованій території України, необхідно:

  1. Звернутися в будь-який відділ державної реєстрації актів цивільного стану в межах території, підконтрольній Україні, й отримати письмову відмову, яку має бути використано під час підготовки заяви до суду.
  2. Подати в будь-який суд заяву про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України відповідно до Порядку, передбаченого ст.257/1 цивільно-процесуального кодексу.
  3. а результатами розгляду заяви суд виносить рішення про встановлення факту смерті особи. Суд має невідкладно видати копію рішення заявнику.
  4. З рішенням суду звернутися до пенсійного фонду за недоотриманою пенсією й допомогою на поховання.

Основна проблема, з якою стикаються ВПО-заявники полягає в тому, що вони не проживали на момент смерті з померлим і не мають необхідного підтвердження, наприклад, реєстрації місця проживання в паспорті. Тому органи пенсійного фонду часто відмовляють у виплаті.

У разі відмови членам сім’ї померлого необхідно звертатися до нотаріуса. Тоді процедура проходить у порядку спадкування.

За загальними правилами місце отримання спадщини – це місце останнього проживання померлого. Однак, в особливих випадках місце отримання спадщини встановлюється Законом. Такий особливий випадок встановлений Законом «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». Зокрема, ст.9/1 Закону визначає, що в тих випадках, коли останнім місцем проживання померлого були населені пункти, у яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, або територія населених пунктів, на якій органи державної влади здійснюють свої функції не в повному обсязі, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, яка свідчить про волевиявлення спадкоємців на отримання спадщини.

Тобто заявники, члени сім’ї спадкодавця, подають заяву будь-якому нотаріусу на підконтрольній території України. За цією заявою нотаріус заводить спадкову справу, вносить відомість у спадковий реєстр і починається процедура успадкування.

Звернутися до нотаріуса необхідно не пізніше закінчення 6-місячного терміну з моменту смерті. А після закінчення цього терміну потрібно звернутися до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину.

Для отримання допомоги на поховання необхідно звертатися в те управління пенсійного фонду, де померлий перебував на обліку. Якщо померлий отримував пенсію на контрольованій території (переоформив її) проблем не буде. У тому разі, якщо пенсіонер не перереєструвався в пенсійному фонді на контрольованій території, звертатися потрібно у виведене управління пенсійного фонду за місцем реєстрації в паспорті померлого.

Інформацію про переведення територіальних управлінь Пенсійного фонду з тимчасово неконтрольованої території можна отримати за телефоном гарячої лінії Головного Управління Пенсійного фонду України 0 800 503 753.

ДЖЕРЕЛО