Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Заява Гуманітарного штабу про блокування роботи на тимчасово непідконтрольній території

01.03.2017

У зв’язку з блокуванням озброєними людьми роботи розподільчого центру на «Донбас Арені» і всіх пунктів видавання Гуманітарного штабу Ріната Ахметова на тимчасово непідконтрольній Україні території, Штаб позбавлений доступу до приміщень, інвентарю та гуманітарної допомоги. Сотні тисяч людей похилого віку, інвалідів, молодих мам залишилися без гуманітарної допомоги.

У зв’язку з блокуванням заявляємо:

Перешкоджання роботі Гуманітарного штабу – це загроза життю для мирних жителів Донбасу, які стали заручниками збройного конфлікту, й у 21 столітті в центрі Європи опинилися на межі виживання. Для багатьох із них продуктові набори Гуманітарного штабу – одне з головних, а іноді єдине джерело існування. Допомога Штабу Ріната Ахметова є найбільшою в регіоні й за 2,5 року врятувала життя понад 1 мільйону людей.

Блокування гуманітарної допомоги суперечить нормам міжнародного права й може призвести до гуманітарної катастрофи, масштаби якої будуть безпрецедентними.

Головна мета Штабу Ріната Ахметова – допомогти вижити мирним жителям Донбасу. Тому наша робота буде продовжена на підконтрольній Україні території й уздовж лінії зіткнення, у так званій «сірій зоні». Ми готові відновити роботу на непідконтрольній території, щойно розподільний центр і пункти видавання будуть розблоковані.

Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова звертається до Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, до Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні, до підгрупи з гуманітарних питань Контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі з проханням негайно звернути увагу на гуманітарну ситуацію на Донбасі й ситуацію з порушенням прав людини.