Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцю відновити виплату щомісячної адресної допомоги?

16.03.2017

Що робити переселенцям, яким припинили виплату щомісячної адресної допомоги? Рекомендації надав юрист БФ «Право на захист» Дар’я Заярна.

В умовах постійного оновлення законодавства щодо внутрішньо переміщених осіб, дедалі частіше виникає питання, як захистити своє, гарантоване Конституцією України, право на соціальний захист, і насамперед на отримання щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, зокрема – на оплату житлово-комунальних послуг. На сьогодні дедалі більше переселенців стикаються з проблемою відновлення виплати адресної допомоги, яка була припинена за рішенням органів соціального захисту населення або комісій із питань призначення (відновлення) соціальних виплат ВПО.

«На жаль, жодним нормативно-правовим актом не передбачено обов’язкове інформування внутрішньо переміщених осіб ні про факт, ні про підстави припинення виплати щомісячної адресної допомоги взагалі, – розповідає Дар’яа Заярна. – Тому після затримки виплати допомоги переселенцю слід невідкладно звернутися до органу соціального захисту населення, у якому він перебуває на обліку, з заявою про отримання інформації про причини невиплати допомоги. Тільки маючи письмову відповідь органу соціального захисту населення, можна буде говорити про правомірність припинення виплати адресної допомоги».

Власне, на сьогодні виплату адресної допомоги може бути припинена в разі:

  • подання уповноваженим представником сім’ї заяви про припинення виплати допомоги;
  • надання інформації державної служби зайнятості про те, що працездатні члени сім’ї упродовж двох місяців не працевлаштувалися за сприяння державної служби зайнятості або перебувають у трудових відносинах із роботодавцями на непідконтрольній території, у районах проведення антитерористичної операції або населених пунктах, розташованих на лінії розмежування, але фактично не працюють;
  • зняття з обліку внутрішньо переміщеної особи;
  • виявлення уповноваженим органом факту надання недостовірної інформації або неповідомлення про зміну обставин, що впливають на призначення допомоги;
  • відсутність за фактичним місцем проживання / перебування, зазначеним у заяві про призначення (відновлення) соціальної виплати.

Отже, якщо під час прийняття рішення про припинення виплати адресної допомоги немає жодної зі вказаних підстав, таке рішення можна буде оскаржити в судовому порядку. Але перш ніж звертатися до суду, необхідно зібрати достатню кількість доказів.

«Паспорт, довідка про взяття на облік платника податків, довідка про взяття на облік ВПО, рішення про припинення виплати щомісячної адресної допомоги – це мінімальний, проте не вичерпний перелік документів, який необхідно буде представити. Все буде залежати від обставин конкретної справи, а вони, як показує практика, бувають вкрай різними», – зазначає Дар’я Заярна.

Щоправда, за словами юриста, виплата грошової допомоги може бути відновлена й без звернення до суду, однак тільки в разі, якщо упродовж місяця з моменту припинення виплати уповноважений представник сім’ї повідомить в орган соціального захисту населення про зміну обставин, які вплинули на припинення виплати грошової допомоги. У разі всіх інших обставин внутрішньо переміщеним особам доведеться захищати порушене право в судовому порядку.

ДЖЕРЕЛО