Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Страйк біля грудей

14.01.2017

Проблема відмови малюка від грудей трапляється в різному віці – і в перші дні після народження, й у віці 3–4 або 8–9 місяців. Про можливі причини відмови розповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ у програмі підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях.

Можливі причини відмови дитини від грудей:

1. Малюк не здоровий

Малюк радий прикластися до грудей, але ссати заважає закладений носик або вушко болить, від цього ковтати боляче. Тут треба в терміновому порядку лікувати дитину, щойно малюк видужає – відмову буде подолано.

У деяких випадках причиною відмови можуть бути зубки, що прорізуються, частіше це буває ближче до року. Зазвичай така відмова триває пару днів.

Стоматит або молочниця теж можуть викликати хворобливі відчуття під час годування, і діткам не хочеться ссати груди в цьому разі. Швидка допомога лікаря і зняття больових відчуттів допоможуть налагодити годування грудьми.

2. Гіперлактація

Коли в мами багато молока (гіперлактація), воно ллється стрімко, вливаючись у рот із великою швидкістю. Малюка це може нервувати. Після декількох смоктальних рухів малюк із плачем відпускає груди. Найчастіше, такі діти добре додають у вазі й багато відригують.

Рішення: давайте малюкові одну грудь два рази поспіль (наприклад, о 10:00 – ліву, о 12:00 теж ліву, а потім також 2 рази праву), це допоможе трохи пригальмувати вироблення молока. Якщо почався приплив і малюк захлинається, заберіть груди, потримайте малюка стовпчиком. Вільною рукою затисніть сосок у напрямку грудної клітини й потримайте хвилину-дві, щоб пригасити викид молока. Щойно приплив закінчиться – ви можете знову прикласти малюка до грудей.

3. Дитина відволікається на зовнішні подразники

У віці 2,5–3 місяці дитина починає відвертатися від грудей під час годування. Крихітці цікаво все навколо і вона може відволікатися, якщо почує, наприклад, якийсь звук, або побачить щось яскраве. Визначити, це відмова чи змінилася поведінка малюка, просто. Малюк відпускає груди з плачем і вигинається після спроби знову прикласти до грудей? Тоді це відмова. Якщо малюк не плаче, відірвавшись від грудей – відмови немає. Дочекайтеся, поки він розгляне те, що привернуло його увагу, а потім знову запропонуйте груди.

Інші варіанти:

  • Відмова годуватися в незвичній для дитини позі. Рішення: набратися терпіння і все-таки робити спроби годувати в іншому становищі, насамперед, наприклад, стоячи і водночас колишучи. Далі: присідати й теж колисати, а потім вже можна й заколисування прибрати.
  • Відмова годуватися з однієї груді. Рішення: діяти акуратно, м’яко, не змушувати. Але прикладати до нелюбої груді чимраз частіше. Якщо мама виявить упертість і не буде опускати руки – дитина теж зрозуміє, що до цієї груді можна й потрібно прикладатися. Зазвичай за місяць із цим можна впоратися.

Це не причини для відмови від грудей:

  • Якість молока: солоне, мало жирне, «блакитне» або як вода.
  • У мами почалися місячні й молоко «стало гірким».
  • Мама з’їла цибулю, часник або щось незвичне.

Смакові якості молока змінюються щодня, і немовля до цього звикає. У разі відмови від грудей треба шукати серйозніші причини.

Причини складної відмови від грудей:

  1. Неправильна організація грудного вигодовування. Використання пустушки, накладки, пляшки для догодовування. Кожен малюк налаштований на те, що народившись, він буде ссати тільки материнські груди. Наявність у догляді за дитиною пустушки в 90% випадків призводить до неспокійної поведінки малюка під грудьми, а потім і відмови від грудей.
  2. Догляд за немовлям. Використання нових методик раннього розвитку, як-от динамічна гімнастика, бебі-йога, моржування, пірнання і плавання для немовлят. А також проведення професійного масажу здоровій дитині, використання газовідвідних трубочок, клізм. Малюк переживає чималий стрес, коли з ним проробляють ці заняття, напруга накопичується, і, врешті-решт, виливається у відмову від грудей.
  3. Сімейні події. Зміни у звичному житті (особливо в перші місяці): розлука з мамою, переїзд куди-небудь, нова людина, що доглядає за малюком, часті гості вдома, людні місця. Немовлята набагато впевненіше почуваються, коли події їхнього життя багаторазово повторюються день у день.

Справляємося зі складною відмовою:

  • Якщо причина відмови зі сфери догляду за малюком, то важливо скасувати все, що може лякати малюка чи спричинювати стрес. Купати його в маленькій ванні, робити легку гімнастику, гладити. Багато носити на руках (або в слінгу), практикувати максимальний контакт шкіра до шкіри, організувати спільний нічний сон. На весь час подолання проблеми за малюком доглядати треба лише мамі. Адже ми відновлюємо довіру малюка до мами і вчимося заново контактувати з ним.
  • •Якщо були помилки в організації годівлі, наприклад, наявність пустушки, то м’яко й поступово відмовитися від її використання. Намітьте собі термін 2–3 тижні, і потім більше не використовуйте ніколи.
  • •Якщо малюк на змішаному вигодовуванні, то пляшку з докормом треба поміняти на ложку, чашку або використовувати SNS (систему догодовування біля грудей).
  • •Організуйте спільний нічний сон. У цьому разі нічні годування слід організовувати щоразу, коли ви відчуваєте ворушіння малюка уві сні. Більше на тему відмови тут.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.