Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Електронні пенсійні посвідчення для переселенців. Покроковий процес оформлення й нюанси використання

16.12.2016

Електронні пенсійні посвідчення для переселенців. Покроковий процес оформлення й нюанси використання

Як повідомляють «Донецкие новости», на Донеччині триває процес видавання електронних пенсійних посвідчень переселенцям, яким призначено пенсійні виплати (за віком, з інвалідності та ін.).

Цей процес має таку структуру:

  1. Переселенець особисто приходить у відділення пенсійного фонду (за доручення   оформити електронне пенсійне посвідчення не можна);
  2. Подає такі документи: паспорт, ідентифікаційний код, довідку переселенця й кольорове фото 3 х 2,5 см;
  3. Пише заяву;
  4. Працівники відділення ПФ приймають документи, сканують їх, роблять замовлення в «Ощадбанк» на виготовлення посвідчення;
  5. Переселенець повинен мати персональний рахунок в «Ощадбанку»;
  6. «Ощадбанк» отримує усі необхідні відомості про одержувача і виготовляє картку;
  7. Через 30 днів після подання документів, переселенець отримує електронне посвідчення.

Електронне посвідчення поєднує в собі кілька функцій. «Воно є як банківською платіжною карткою, так і пенсійним посвідченням. Там є чип-модуль, який дає можливість клієнтам проводити безготівкові операції, знімати готівку та виконувати інші банківські операції. Так само на посвідченні обов’язково є фото клієнта, особисті дані й електронний підпис клієнта», – розповіла начальник філії Донецького обласного управління «Ощадбанку» Світлана Яківчик.

Згідно з постановою Кабінету міністрів України, з 1 липня переселенці можуть отримувати пенсії тільки у відділеннях «Ощадбанку», із серпня почали видавати і виготовляти електронні пенсійні посвідчення. Вони будуть дійсні 3 роки. Однак упродовж цих трьох років кілька разів потрібно буде гроші знімати особисто і пройти так звану ідентифікацію в банку.

«Термін дії електронного пенсійного посвідчення як банківської картки збільшено. Однак необхідно зазначити, що клієнту потрібно робити ідентифікацію: перший рік – кожні 6 місяців, у наступні 2 роки – один раз на 12 місяців. Тобто клієнту необхідно звернутися у відділення «Ощадбанку», де особисто провести операції через POS-термінал для зняття готівки», – повідомила Яківчик.

За раніше відкритими картками «Ощадбанку» пенсія буде нараховуватися до закінчення терміну їхньої дії.

За електронним посвідченням переселенці можуть знімати готівку в будь-якому відділенні «Ощадбанку».

Карткою не можна скористатися за кордоном – не дозволяє платіжна система, але за бажанням клієнта до неї можна випустити додаткову картку міжнародної платіжної системи.

У Донецькій області на сьогодні готові до видавання 14 тис. електронних пенсійних посвідчень.

Такий вигляд має електронне посвідчення з двох сторін:

ДЖЕРЕЛО