Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: наскільки шкідливе куріння під час годування грудьми?

14.12.2016

Запитання: Добрий день! Розкажіть, чи настільки шкідливе куріння під час грудного вигодовування, якщо курити зрідка? Що передається малюку й наскільки це може нашкодити? Чи зникає через це молоко? Нам 4 місяці, поки тримаюся, але дуже хочеться. Наталя з Ясинуватої

Відповідь Ксенії Соловей, керівника Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

Курити під час годування грудьми, безумовно, шкідливо. Нікотин проникає в грудне молоко, викликаючи занепокоєння в дитини, збільшує ризик появи в дитини кольок. Вчені проводили дослідження цієї теми. У результаті виявилося, що в дітей, чиї батьки курять, збільшується ризик захворювання на пневмонію і бронхіт, а також ймовірність виникнення синдрому раптової дитячої смертності (СРДС) упродовж першого року життя немовлят (СРДС – раптова смерть від зупинки дихання зовні здорового немовляти або дитини до 1 року, при якій розтин не дозволяє встановити причину летального результату).

Нікотин в організмі жінки негативно впливає й на можливість годувати грудьми: знижується рівень пролактину – гормону, завдяки якому виробляється молоко. Іншими словами, у жінки-годувальниці може знизитися кількість грудного молока. Також у неї можуть бути складнощі з виділенням молока з грудей у результаті блокування окситоцину.

Але! Взяти і припинити годувати грудьми, тому що хочеться курити, не найкращий варіант. Оскільки діти на штучному вигодовуванні набагато більше страждають від респіраторних захворювань, ніж немовлята, яких годують грудьми. Штучно вигодувані діти, чиї матері або інші домочадці курять, будуть ще більше схильні до ризику захворювань. Тому рекомендую, все-таки утриматися від куріння, принаймні до виповнення дитині 1 року.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовуванн можна за посиланням