Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЮРИСТА: Хто може перетинати блокпости без черги?

31.05.2018

Правила перетину лінії зіткнення врегульовані Тимчасовим порядком контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення в межах Донецької та Луганської областей, затвердженим наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 14.04.2017 № 222-ог (далі – Тимчасовий порядок).

Так, відповідно до Тимчасового порядку, перетин лінії зіткнення фізичними особами й транспортними засобами можливий тільки через встановлені пункти пропускання: блокпости та контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ).

Контрольно-перевірні та пропускні заходи на КПВВ відбуваються в літній період з 6:00 до 20:00, в зимовий – з 8:00 до 17:00, в осінній і весняний періоди – з 7:00 до 18:30, або в інший час, встановлений за окремим рішенням керівництва силових структур.

На контрольних пунктах в'їзду-виїзду відбувається:

  • контроль за рухом людей, транспортних засобів, товарів;
  • перевірка у осіб документів, що засвідчують особу;
  • огляд транспортних засобів і вантажів (товарів);
  • перевірка на наявність заборонених предметів і речовин (зброя, боєприпаси, вибухівка, наркотичні засоби тощо);
  • виявлення і затримання осіб, підозрюваних, обвинувачених у скоєнні кримінальних злочинів або тих, які переховуються від органів попереднього розслідування, суду або ухиляються від відбування кримінального покарання, і викрадених транспортних засобів;
  • інші контрольно-перевірні заходи.

В'їзд на КПВВ відбувається в порядку черги. Водночас, Тимчасовий порядок встановлює, що позачергово можуть бути допущені до в'їзду на КПВВ:

  • особи з особливими потребами – у разі наявності документів, що підтверджують інвалідність 1 і 2 групи;
  • особи похилого віку (старші 70 років);
  • жінки з явними ознаками вагітності;
  • батьки (опікуни) з малолітніми дітьми до 3 років – за наявності підтверджувальних документів;
  • інші особи й транспортні засоби, на яких вони пересуваються, в разі виникнення потреб гуманітарного характеру (важка хвороба, прямування на похорон, перевезення померлих тощо) – за наявності підтверджувальних документів.

Рішення про пропускання осіб і транспортних засобів поза чергою ухвалюється виключно комісією в складі старших змін контрольних служб (Державної прикордонної служби України, Державної фіскальної служби України, Служби безпеки України) на БП і КПВВ і представників громадських організацій ("ФОНД-101", "ДОНБАС-СОС", "СХІД-СОС") за їхньої наявності, з обов'язковою фіксацією інформації про пропущених позачергово осіб і транспортних засобів прикордонним загоном «Вартовий шлагбаума» в окремому журналі контролю в'їзду транспортних засобів із закріпленням такого рішення підписами всіх членів комісії.

На практиці на КПВВ дійсно працює пільгова черга. Наприклад, на КПВВ «Майорськ» працюють дві зони – на виїзд і на в'їзд, в кожній з яких по три черги – для пішоходів, автомобілістів і пільгова.

Важливо: щодо такої пільгової категорії, як жінки з явними ознаками вагітності, на практиці існує нюанс: на КПВВ «Майорськ» для пропускання у пільговій черзі вимагають карти вагітних або довідки, хоча надання документів, які підтверджують вагітність, не передбачене. За словами прес-секретаря Краматорського прикордонного загону Ігоря Заруднєва (https://dnews.dn.ua/news/662699) така ситуація склалася через те, що в холодну пору року дівчата часто підкладали подушки та симулювали вагітність.