Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: чим можна замінити нічне годування?

03.12.2016

Запитання: Моїй дитині 1,6 року і вона досі їсть груди. Залишилося одне нічне годування й одне вдень перед сном. Чим можна замінити нічне годування, якщо кисломолочні продукти дитина не їсть?

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

– Якщо ви вирішили завершувати грудне вигодовування, то це можна робити й без заміни нічних годувань на що-небудь (кисломолочні продукти, компот, воду та ін.).

Є думка серед мам, що діти, які вже підросли, прокидаються вночі і просять груди, тому що звикли вночі отримувати грудне молоко. Однак, бажання дитини серед ночі прикластися до грудей найчастіше пов’язане не з тим, що вона хоче їсти або пити. Причина в тому, що їй хочеться отримати від мами порцію ніжності, підтримки й любові.

Чому це так? Давайте згадаємо початок будь-якої історії грудного вигодовування: новонароджена дитина прикладається до грудей на вимогу – може ссати груди дуже часто. У яких випадках матері дають дітям груди? Коли вони плачуть. І реакція на прикладання до грудей здебільшого – заспокоєння й розслаблення, засинання.

Отже, дитина, з перших днів життя отримуючи груди, дізнається про них, що вони чудово заспокоюють. І цю функцію вони виконують весь період годування. Коли дитині більше року, вона вже вміє їсти дорослу їжу, яку їй дають. Але прикладання до грудей залишаються саме тому, що вони несуть функцію заспокоєння й розслаблення. Тому спроба вночі запропонувати дитині попити щось крім грудей, часто сприймається дітьми з обуренням – адже дитині потрібна не їжа/питво, а МАМА!

То як прибрати нічні годування? Поступово. Ви можете або скорочувати час годування: якщо дитина ссе 20 хвилин, то заберіть груди через 15 хв, а через 7–21 днів скоротіть смоктання до 10 хв і так далі. Або ви можете прибирати цілком по одному нічному годуванні.

Оцініть, яке з нічних годувань вдасться прибрати найбільш безболісно для малюка. Практика показує, що «підранкове» смоктання (в районі 6–7 години) забирається найпростіше. Для цього мамі треба рано встати й піти готувати якусь улюблену страву для малюка (млинці, сирнички тощо). А коли він прокинеться – запросити його на смачний сніданок. Так дитина буде зайнята переживанням радісної зустрічі з мамою й частуванням, і малюк не буде плакати.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.