Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: як правильно завершити годування грудьми?

27.11.2016

Запитання: Хочу кинути годувати грудьми, але боюся, бо перша дитина. Як мені краще зробити це? Дитині 1 рік 1 місяць, вдень прикладаю до грудей 4–5 разів, а вночі 2–3, коли прокидається.

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

Добрий день, Маріє! Годування грудьми рік і трохи довше – це вже солідний досвід годування, вам є чим пишатися! У вашому запитанні читаю – слово «кинути». Я розумію його як разову, швидку, різку дію. У застосуванні до грудного годування, здогадуюся, що ви хочете швидко припинити годування.

Однак, тут дуже важливо не поспішати, щоб процес закінчення годування грудьми пройшов м’яко, як для дитини, так і для вашого організму.

З вашого опису можна здогадатися, що вироблення молока йде повним ходом завдяки прикладання до грудей 6–8 разів на добу, тобто ваш організм активно виробляє досить багато молока. Вашу лактацію можна порівняти зараз із паровозом, який іде з міста в місто на повному ходу, його різко зупинити не вдасться без наслідків. Без наслідків для вашого здоров’я. Раптове припинення годування груддю, найчастіше, призводить до переповненості грудей, підвищення температури і, як наслідок, може виникнути лактостаз або мастит.

Тому, діяти треба поступово, для початку скоротивши годування грудьми на 1–2 (залишивши 6 прикладань), дозволити знизитися виробленню молока, організму адаптуватися (щоб не було болю в грудях, тяжкості), зазвичай на це йде 3–4 тижні. Тільки після цього знову прибрати інші 1–2 годування (залишиться 4 прикладання до грудей). Так поступово прибрати все годування.

Плюси поступового скорочення лактації для здоров’я дитини:

  • Зі звичного життя дитини під грудьми забирають не всі годування, а 1–2 (це важливо!). Це дозволяє дитині поступово адаптуватися до змін, залишаючись усе ще немовлям. Груди для дитини дуже важливий об’єкт, це місце заспокоєння, розслаблення, комфорту й любові.
  • Мама залишається поруч із дитиною, нікуди не їде від малюка, не відвозить його до бабусі (дідуся, подруги, тітки та ін.). Таким чином, дитина уникає стресу розставання з найважливішою і найдорожчою у її житті людиною – мамою.
  • Навіть якщо дитина плаче, коли їй мама відмовляє в прикладанні до грудей, їй простіше з цим впоратися на руках у мами, разом із нею. Мама надія й опора дитини, людина, яка допомагає проходити складну життєву науку разом.
  • Грудне молоко після року має також захисне значення для здоров’я дитини – молоко захищає від бактерій, хвороб, навіть гельмінтів! Плюси грудного вигодовування після року є навіть тоді, коли дитина прикладається до грудей 1–2 рази на добу!

Чого не варто робити під час завершення лактації:

  • Вам не треба пити гормональні препарати для припинення лактації. Дитина в цьому віці прикладається до грудей не тільки, щоб отримати молока, а більше для спілкування, заспокоєння, засинання. І навіть якщо молока в грудях не буде, вона однаково буде проситися туди. Тому, «чарівні» таблетки не допоможуть. Завершення грудного вигодовування – це процес, його треба пройти разом із дитиною.
  • Вам не треба перетягувати груди еластичними бинтами, ця процедура ніяк не применшує вироблення молока, а наражає груди на непосильне навантаження із негативними наслідками.
  • Не варто соромити дитину, яка просить груди або плаче з проханням дати груди («ти вже великий», «тільки крихітні діти просять цицю», «як не соромно» тощо). Всім членам сім’ї слід допомагати дитині пройти цей етап завершення годування грудьми, надаючи всіляку підтримку, заспокоювати дитину.

Нехай грудне вигодовування вашого малюка приносить вам тільки позитивні емоції! Легкого завершення!

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.