Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Що робити, якщо адресну допомогу вимагають повернути?

08.02.2017

Юрист ВБФ «Горение» Яна Піявська розповіла, що робити переселенцю, коли влада вимагає повернути адресну допомогу.

За що відмовлять у допомозі? Згідно з п. 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 505 від 01 жовтня 2014 року «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг», підстав для відмови всього дві:

  1. Будь-який зі членів сім’ї володіє житлом, розташованим на підконтрольній Україні території;
  2. Будь-який зі членів сім’ї має на депозитному банківському рахунку суму, що перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Законодавство зобов’язує уповноваженого представника сім’ї, якій призначено адресну допомогу, повідомляти в управління праці та соціального захисту населення про зміну обставин, що впливають на призначення грошової допомоги, упродовж трьох днів. Інакше управління соцзахисту зажадає повернути надміру виплачені гроші. А в разі відмови – звернеться до суду.

Якщо УПСЗН виявило, що переселенець подав недостовірну інформацію або не повідомив про зміну обставин, що впливають на призначення грошової допомоги, виплати припиняються з наступного місяця. Їх можуть відновити, якщо упродовж місяця уповноважений представник сім’ї повідомить в управління соцзахисту про зміну обставин, які вплинули на припинення виплати допомоги.

Як можна оскаржити? У деяких випадках вимогу управління соціального захисту можна оскаржити:

  • коли вимагають повернути виплачену адресну допомогу за весь період із моменту її призначення, а сума на депозиті перевищила 10-кратний розмір прожиткового мінімуму вже після її призначення. Наприклад, якщо допомога була призначена у 2014 році, а сума на рахунку перевищила критичний показник у 2016 році, вимога УПСЗН повернути кошти з 2014 року – неправомірна.
  • коли управління соцзахисту вимагає повернути гроші на підставі того, що в людини є житлове приміщення на підконтрольній території, хоча насправді це житло не придатне для проживання. У такому разі можна оскаржити вимогу УПСЗН у судовому порядку. Практика з цього питання неоднозначна, проте позитивні рішення суду все ж є.

ДЖЕРЕЛО