Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: чи корисне грудне молоко після року?

20.11.2016

ЗАПИТАННЯ: Моїй дитині 11 місяців. Весь цей час я годувала грудьми. Але мені часто доводиться чути від оточуючих аргумент, мовляв, після року немає сенсу годувати, тому що молоко вже не корисне, воно майже як вода. Чи так це? У чому користь грудного молока в такому віці?

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

Дуже шкода, що в суспільстві все ще можна почути цей міф про «некорисне молоко». Але світ не стоїть на місці! Жіноче молоко продовжують вивчати й дізнаватися все нові й нові дані про нього. Наприклад, молоко налічує приблизно 700 інгредієнтів.

Склад молока постійно змінюється, підлаштовуючись під потреби дитини протягом усього періоду годування груддю. Це означає, що для тижневого немовляти молоко буде одного складу, а для дитини 1–2 років склад буде іншим.

А ось ще приклад: молоко хворої матері захищає дитину від її хвороби. Наприклад, мама застудилася, в організмі виробляються антитіла для боротьби з хворобою і вони потрапляють у молоко, у такий спосіб  захищають дитину. Але ж мама може захворіти і в 3 місяці, і в 1,5 року. Отже, усе-таки користь є?

А ще грудне молоко в будь-якому віці дитини захищає її від респіраторних захворювань (ГРВІ), від пневмонії – діти хворіють у 4 рази рідше. Від отиту, він трапляється у 2 рази рідше в немовлят (діти, які годуються грудним молоком), ніж у дітей, які перейшли на змішане або штучне вигодовування.

А ось ще факт: у грудному молоці містяться речовини, які запобігають розвитку в кишечнику патогенних бактерій, що викликають шлунково-кишкові захворювання й діарею, після року вони все також продовжують вироблятися.

І ще: у грудному молоці протягом усього періоду годування присутні поліненасичені жирні кислоти, які потрібні для розвитку головного мозку дитини.

Цікаве відкриття зробили у 2013 році – немовлята з молока матері отримують унікальні стовбурові клітини, які розвивають мозок дитини й можуть сприяти регенерації будь-яких тканин організму!

І це ми з вами ще ні слова не сказали про те, що тривале годування грудьми має позитивні ефекти для материнського здоров’я:

  • Дослідження показують, що в годувальниць, які сумарно протягом життя годували два роки й довше, ризик ішемічної хвороби серця виявився нижчим, ніж у тих, хто не годує.
  • Кожна лактація знижує ймовірність виникнення в жінки онкозахворювань – раку молочної залози, яєчників і матки.
  • Тривалий період годування грудьми, за дослідженнями, зміцнює кістки годувальниці та знижує ризик остеопорозу. Лактація стимулює всмоктування кальцію й активної форми вітаміну Д, який допомагає засвоювати кальцій годувальниці.

Сподіваюся, я змогла вас переконати в тому, що годувати після року варто!

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.