Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: чим небезпечна суміш у перші дні життя?

13.11.2016

ЗАПИТАННЯ: Я нещодавно народила. Це мій первісток. У пологовому будинку практично всіх новонароджених догодовували сумішшю, не вважаючи, що це може принести якусь шкоду. Але вдома я зіткнулася з проблемами – дитина спочатку вередувала і не хотіла брати груди. На щастя, все налагодилося й зараз я годую її на вимогу. Розкажіть, чим небезпечна суміш у перші дні життя малюка і його мами?

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

– Звичайно, суміш не бажана для новонародженої дитини. Вона дуже сильно відрізняється за складом від молозива, яке виробляють материнські груди.

По-перше, молозива мало – приблизно 10 мл у першу добу. Зрозуміло, що в одне годування дитина отримає не всі 10 мл, а менше. І це добре, тому що і шлунок новонародженого дуже маленького обсягу. У першу добу – його обсяг приблизно 5–7 мл. Немовляті важливо отримувати трошки їжі, щоб не перевантажити свій організм, який тільки-тільки перебудовується на новий тип харчування – з материнських грудей після внутрішньоутробного.

Суміш, зазвичай, пропонують набагато більшого обсягу, і це важко для малюка. Часто, отримавши суміш, дитина глибоко й надовго засинає. Створюється враження, що дитина нарешті наїлася й тому спить, не плаче. Але швидше це захисний сон, щоб зосередитися на перетравленні великого обсягу їжі складного складу.

По-друге, сама суміш за складом дуже відрізняється від молозива мами. У молозиві є речовини (ферменти), які полегшують дитині перетравлення. Також воно має проносний ефект, щоб допомогти новонародженому швидше очиститися від меконію (первородного калу). У суміші такого немає й перетравлення проходить довго і з великими енергетичними затратами, тому немовля довго й міцно спить. А з цього випливає, по-третє

Для мами й дитини важливо, щоб дитина часто прикладалася до грудей, бо ми з вами знаємо, що від того як часто ссе дитина груди, буде залежати скільки прибуде молока в материнські груди. Більше, частіше, ефективніше ссе – прийде потрібна для дитини кількість молока. А немовля, нагодоване сумішшю, може спати 3–4 години, не стимулюючи лактацію мами. Про що це свідчить? Про те, що дитина не буде додавати у вазі, а суміш і далі даватимуть. І… дитина виявляється «штучником» із перших днів життя.

Більше про шкоду сумішей у перші дні життя малюка тут.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовуванню можна за посиланням.