Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЕКСПЕРТА з грудного вигодовування: пустушка для малюка – підступний друг

06.11.2016

На гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова надходять звернення від сімей із малюками, які потребують кваліфікованої поради. «Чи потрібна дитині соска-пустушка? Чи впливає вона на грудне вигодовування?», – часто запитують батьки.

Розповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

На жаль, образ немовляти в сучасному світі – це немовля з пустушкою в роті. І батьки, які тільки очікують поповнення в родині, готують придане – автоматично купують пустушку, вважаючи, що без неї не обійтися. Однак, важливо знати, що пустушка не настільки необхідна. Без неї цілком можна обійтися. І, завдяки цьому, отримати масу бонусів для себе і свого немовляти.

1.Без пустушки дитина буде більш здоровим!

  • Пустушка – предмет, який «збирає» на себе масу бактерій, вона інфікується. Тому що вона часто падає, не завжди її зберігають у захисному ковпачку. Пустушку треба часто стерилізувати, але це не завжди роблять.

Дитина, який отримує в якості успокоителя материнську груди – знаходиться в більш захищеною ситуації, так як сосок і ареола покриті захисним мастилом, яку виробляють залози на шкірі ареоли. Саме тому груди перед годуванням мити не треба.

  • Пустушка негативно впливає на розвиток щелепно-лицьового апарату дитини. У деяких випадках може призводити до розвитку неправильного прикусу.

Треба розуміти, що смоктання грудей і пустушки розрізняються по техніці й навантаженні на мову, щелепу дитини, лицьові м’язи й ін. При ссанні тільки грудей йде повноцінна навантаження для визрівання щелепно-лицьового апарату дитини і формування правильного прикусу.

2.Життя без пустушки збільшує шанси на грудне вигодовування!

  • Дитина, яка не ссе пустушку, має всі шанси освоїти правильне прикладання до грудей! Завдяки цьому малюк уникне:

а.Неправильного прикладання до грудей, через це занепокоєння і плачу у разі невдалих спроб «присмоктатися» до грудей.

б.Заковтування повітря. Зайве повітря в животику завдає істотного дискомфорту дитині, провокує підвищене газоутворення й рясні зригування.

в.Складнощів у ссанні грудей, бо після смоктання пустушки язичок малюка часто робить неправильні рухи. Виштовхує груди з рота, роблячи процес годування складнішим.

  • Використання пустушки може сприяти також виникненню проблем у мами (через неправильне прикладання):

а.тріщини сосків;

б.застої молока в молочній залозі;

в.брак молока.

  • Наявність пустушки часто призводить до зменшення кількості молока. Для вироблення достатньої кількості молока необхідно прикладати малюка до грудей так часто, як він просить. Якщо ж у відповідь на занепокоєння пропонувати пустушку – груди «роблять висновок» про низькі харчові потреби малюка і скорочують обсяг виробленого молока.
  • Відмова від грудей, як наслідок використання пустушки. Що це? Малюк ссе неспокійно, відривається від грудей із плачем, починає вигинатися і кричати при спробах мами погодувати його, плаче через деякий час після початку годування, соває ніжками, намагаючись відштовхнутися від мами. За даними досліджень, проведених у Швеції, через використання пустушки 65% немовлят відмовлялися від грудей до 3 місяців (за наявності молока в матері).

3.Грудне вигодовування без пустушки сприяє встановленню довірчих стосунків із мамою і світом!

Пустушка може перешкодити встановленню глибокого емоційного зв’язку між немовлям і його мамою. Частина любові, прихильності та вдячності, призначених мамі, автоматично переноситься на предмет, який замінює її груди – на пляшку або пустушку. Якщо вони забезпечують відчуття безпеки під час засинанні, втішають у скрутну хвилину, допомагають пережити страх і дискомфорт, то мама може сприйматися дуже споживацьки – виключно як постачальник харчування, а не об’єкт глибоких і довірчих взаємин.

З огляду на все перераховане вище, було б чудово, якби кожне прохання малюка про ссання знаходило правильну відповідь у мами: якомога швидше дати дитині груди; не забирати їх раніше, ніж малюк вгамує свою потребу, самостійно відпустивши сосок. Пропонувати груди слід за першої ознаки занепокоєння в дитини, не чекаючи, поки вона заплаче. Саме така взаємодія немовляти і його матері називається годуванням на вимогу або годуванням, орієнтованим на потреби дитини.

Більше інформації про використання пустушок тут.