Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДА ЕКСПЕРТА з грудного вигодовування: як завершити годування?

23.10.2016

Рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я такі: годувати дитину грудьми не менше двох років, а далі – за бажанням мами й дитини. Про те, як грамотно завершити грудне вигодовування, розповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях.

Основні правила

Зміна життя малюка в бік самостійності, а саме це з ним станеться, коли він відлучиться від маминих грудей, мають проходити максимально м’яко. Дитина довго годувалася з маминих грудей, вона точно знає, що саме там спокій, комфорт і розслаблення. І дуже важливо поступово й акуратно зігнати це відчуття зі світу малюка, а натомість показати, що світ такий самий комфортний, люблячий, що підтримує його й без прикладання до грудей. Налаштуйтеся на те, що процес відлучення забере у вас певний час.

Підготовка до майбутнього відлучення

Підготовку до відлучення можна почати вже у віці 10–12 місяців. Ось що в неї входить:

  1. Організуйте можливість малюкові навчитися засинати не тільки з вами в момент прикладання до грудей, але і з іншими родичами або близькими. Виділіть собі «розвантажувальні» дні. Нехай дитину навчиться укладати тато (бабуся, дідусь…).
  2. Навчіть малюка просити груди, а не самостійно задирати ваш одяг і діставати груди, якщо йому хочеться прикластися.
  3. Навчіть малюка не просити груди на людях (на вулиці, у гостях, у магазині й ін.).
  4. Розкажіть малюкові, що ви не можете давати йому груди в будь-який момент, коли йому захотілося. Але ви зможете давати тоді, коли вільні.

Вік для відлучення

Усі малюки (і їхні мами) різні й жорстких рамок за віком визначати не варто. Нижня межа – це 1–1,5 року малюка. Таке відлучення вважається раннім і може бути пов’язане зі станом здоров’я мами або маляти, з особливостями в організації годівлі, з тим, що мама вийшла на роботу й так далі. Найголовніше, щоб і в цей віковий період відлучення проводилося м’яко й поступово, навіть якщо відлучити треба терміново, постарайтеся зробити принаймні за 3–4 тижні.

ВООЗ рекомендує відлучення у віці 2 років, але також говорить про те, що годування може бути продовжене за бажанням мами й дитини. Останнє слово завжди за мамою, тільки вона вирішує, коли їй відлучати і скільки годувати.

Етапи відлучення

Відлучати малюка від грудей необхідно м’яко й поступово. Тому розділимо всі годування грудьми протягом дня й позначимо їх:

  1. Проміжні годування: не тривалі, не пов’язані зі сном.
  2. Годування на денний сон: засинально-розслаблювальні годування, часто тривалі.
  3. Годування на засинання вночі: також тривалі.
  4. Нічні годування: їх може бути 2–4, а бувають періоди, коли дитина ссе кожні 2 години (під час хвороби, на прорізування нових зубів та ін.).

Кожен названий тип годувань – буде вашим етапом у відлученні. Правила такі: починаємо відлучати з проміжних годувань і закінчуємо нічними. Якщо у вас був етап підготовки до відлучення, то дитина вже знає, що мама, якщо зайнята якимись справами, не зможе погодувати. Тому ваше завдання – не лишатися надовго без діла. І максимально завантажити дозвілля малюка.

Завдяки тому, що процес годування буде згортатися поступово, також плавно буде згасати лактація у ваших грудях. І звичайно, великого дискомфорту мама у зв’язку з цим не відчуває. Можливе невелике відчуття наповненості через 3–4 дні після останнього прощально годування грудьми. Нічого з цим наповненням робити не треба. Багато мам просто перечікують його й через день усе нормалізується. Якщо ж наповнення болюче, важко терпіти, то треба злегка «розслабити» груди. Трохи підцедіть їх до відчуття комфорту.

Важливо! У цей період вам не слід скорочувати кількість рідини, що випивається, не варто пити жодні медпрепарати для завершення годування.

ДЖЕРЕЛО

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовуванню можна за посиланням.