Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Тимчасові труднощі: лактостаз під час грудного вигодовування

16.10.2016

Одна з неприємностей, з якою стикаються мами-годувальниці – лактостаз, тобто закупорювання молочної протоки. Коли молоко в якійсь одній долі молочної залози перестає видалятися. Про перші ознаки лактостазу, його лікування та профілактику розповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях.

«Основними причинами лактостазу є неефективне ссання дитиною материнських грудей, великі перерви в годуванні, обмеження тривалості ссання, перевтома матері та ін. Наприклад, матері, чиї діти отримують соску для заспокоєння, частіше стикаються з лактостазом, бо дитина навчається неправильно захоплювати груди, вона погано висисає молоко, і тому воно може застоюватися. Звідси випливає логічний висновок: найкраща профілактика лактостазу під час грудного вигодовування – правильне прикладання малюка до грудей і відсутність у догляді пустушок і сосок», – вважає Ксенія Соловей.

Як проявляється лактостаз під час грудного вигодовування:

  • в якійсь одній частині грудей прощупується болюче ущільнення, за розміром воно може бути як квасолина або навіть як перепелине яйце;
  • над ущільненням може бути легке почервоніння;
  • може піднятися температура.

Біла плямочка на соску. Огляньте сосок, чи немає на ньому білої плямочки. Буває, що вихідний отвір протоки заростає через неправильне прикладання, і на соску утворюється біла плівочка, яка не дає молоку вільно витікати, і воно застоюється. Щоб її позбутися – розігрійте сосок, потріть жорстким рушником, щоб порушити цілісність плівочки, і почніть годувати.

Що робити, якщо у вас лактостаз:

  • Продовжуйте годувати дитину грудьми! У цей період треба годувати частіше, ніж звичайно, хоча б кожні 1,5–2 години. Починайте годування завжди з груді, яка болить, а наприкінці давайте здорову грудь.
  • Перевірте прикладання. Рот дитини широко відкритий під час годування, підборіддя впирається в груди, знизу в рот дитини увійшла велика частина ареоли, нижня губа вивернута. Під час ссання чути ковтання. Після годування сосок із рота дитини виходить рівним циліндром (скошений сосок як нова помада – свідчить про неправильне прикладання).
  • Багато відпочивайте й не обмежуйте ссання! Вам треба зосередитися на собі і своєму здоров’ї. Залишатися в ліжку з дитиною й годувати, поки ви не відчуєте поліпшення.
  • Використовуйте для лікування холод. Здебільшого лактостаз супроводжується набряком тканин молочної залози, і це може погіршити ситуацію. Тому 3 рази на день прикладайте на зону ущільнення холод на 10–15 хв. Це може бути навіть лист білокачанної капусти з холодильника, попередньо розм’якшіть його качалкою або відбийте.
  • Питний режим. Дуже важливо продовжувати пити в достатній кількості, не скорочуючи обсяги рідини. Якщо жінка-годувальниця під час лактостазу перестає пити – її молоко стає більш в’язким, і справлятися з лактостазом стає важче.
  • Зціджуйте грудне молоко. Якщо ви з якихось причин не годуєте дитину безпосередньо з грудей, а годуєте зцідженим молоком – важливо регулярно й ефективно зціджувати молоко вручну або молоковідсмоктувачем.

Ознаки поліпшення:

  1. Якщо ваша температура за добу нормалізувалася – це свідчить про те, що ви дієте правильно.
  2. Зникне біль з грудей.
  3. Поступово зменшиться ущільнення. Все це відбувається поступово, упродовж 3–7 днів.

Ознаки погіршення:

  • Температура тримається кілька діб.
  • На соску є тріщини.
  • Немає температури, але ущільнення не змінюється упродовж тижня.

У цьому разі вам треба звернутися до лікаря для призначення медпрепаратів. Попередьте лікаря про те, що ви плануєте продовжити годувати грудьми, і вам призначать препарати, сумісні з грудним вигодовуванням.

Якщо у вас виникла ситуація лактостазу і ви відчуваєте, що самостійно не справляєтеся – найкраще звернутися п допомогу до фахівців, щоб вони точно визначили, на якій стадії захворювання ви перебуваєте й дали докладніші рекомендації для розв’язання проблеми.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.