Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Найчастіші запитання та відповіді для переселенців

11.12.2016

Після аналізу роботи юристів були виділені найчастіші запитання, які надходять на онлайн-приймальню громадських організацій «Донбас СОС» і «Правозахисну раду України». З таких питань було складено відповіді, з якими пропонуємо ознайомитися.

Запитання: переселенець знявся з реєстрації в районі АТО й зареєструвався за новим місцем проживання у своїх друзів у Київській області. Чи втрачає така особа статус ВПО й адресну допомогу?

Відповідь: Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлено виключний перелік підстав для скасування дії довідки, до яких не належить факт зміни місця реєстрації (прописки). Таким чином, ВПО не втрачає свого статусу з підстав зміни місця реєстрації (прописки).

Однією з підстав відмови в призначенні або відміні виплат адресної допомоги є наявність у кожного зі членів сім’ї ВПО у власності житлового приміщення, розташованого в регіонах, відмінних від непідконтрольних територій України й населених пунктів, які розташовані на лінії зіткнення.

У цьому разі особа зареєструвалася (прописалася) у друзів у Київській області, а не отримала у власність своє житло, відповідно вона має право на отримання адресної допомоги.

Запитання: Для отримання адресної допомоги особа не повинна мати депозит у розмірі більш ніж встановлено постановою КМУ 505 (10 мінімальних прожиткових мінімумів), однак у мене є картка «ПриватБанку», з якою я постійно відраховую гроші в розділ «Скарбничка». Чи вважаються такі гроші депозитом?

Відповідь: Визначення вкладу (депозиту) міститься в спеціальному банківському законодавстві. Так, відповідно до статті 2 Закону України «Про банки й банківську діяльність», вклад (депозит) – це кошти в готівковій або в безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, які розміщені клієнтами на їхніх іменних рахунках у банку на договірних засадах на визначений строк зберігання або без зазначення такого строку і які підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору. Об’єктом депозитних операцій є внески, які на певний час залучаються на депозитні рахунки в банк. Ці кошти, передані на умовах, визначених двосторонньою угодою. Таким чином, «Скарбничка» є депозитом і якщо розмір коштів перевищує встановлений розмір, то особа не має права на виплату адресної допомоги. Після того, як депозит буде закрито, особа знову має право на відновлення (призначення) адресної допомоги.

Запитання: ВПО зареєструвала шлюб із місцевим жителем, який має у власності житло. Скасовується дія довідки ВПО і припиняється виплата адресної допомоги?

Відповідь: Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» встановлено виключний перелік підстав для скасування дії довідки, до яких не належить факт реєстрації шлюбу.

Однією з підстав відмови в призначенні або відміні виплат адресної допомоги є наявність у кожного зі членів сім’ї ВПО у власності житлового приміщення, розташованого в регіонах, відмінних від непідконтрольних територій України й населених пунктів, які розташовані на лінії зіткнення.

Таким чином, ВПО не втрачає свого статусу (довідки) з підстав реєстрації шлюбу з особою, яка не є ВПО. Однак адресна допомога підлягає припиненню, оскільки чоловік є з моменту реєстрації шлюбу членом сім’ї ВПО й має у власності житлове приміщення.

Запитання: У мене немає в паспорті відмітки про реєстрацію в Донецьку, але фактично я жив у цьому місті з 2002 року й покинув його у зв’язку з виникнення обставин, а саме: збройного конфлікту і проведення АТО. Чи маю я право отримати довідку ВПО? Якщо так, то, як мені діяти?

Відповідь: Так, особа, яка не мала місця реєстрації на території, з якої перемістилася, але постійно там проживала, має право на отримання довідки ВПО. Для отримання довідки необхідно звернутися в УПСЗН за місцем фактичного проживання, подати заяву на отримання довідки та докази свого фактичного проживання на території, з якої здійснювалося переміщення на момент виникнення обставин. Такими доказами можуть бути: трудова книжка із записами про роботу, військовий квиток, картка з лікарні, фотографії, відеозаписи, договори банківського вкладу та тощо. Всі ці докази необхідно надати в УПСЗН, який упродовж 15 робочих днів розгляне заяву і видасть довідку ВПО або відмову у видаванні довідки. У разі відмови юристи радять звертатися до суду з позовною заявою про встановлення факту проживання особи на території, з якої її переміщено. Звертаємо вашу увагу, що всі докази повинні доводити факт проживання саме на момент виникнення обставин. Моментом виникнення обставин для Сходу України вважається 7 квітня 2014 року. Тобто, ваше переміщення мало статися після цієї дати, а докази повинні підтверджувати, що на ці дати ви ще жили в зазначених регіонах.

Запитання: Чи була призначена адресну допомогу, як ВПО, – перші 2 місяці по 442 грн, потім 2 місяці по 221 грн. З 5 місяці допомога була припинена, у зв’язку з тим, що я не працевлаштувався. За рік після припинення допомоги я працевлаштувався офіційно. Чи маю я зараз право на отримання адресної допомоги?

Відповідь: Якщо адресна допомога була припинена, у зв’язку з непрацевлаштуванням працездатної особи, а згодом така особа працевлаштувалися, то така особа має право на відновлення виплат адресної допомоги. Таку позицію підтримав суд, визнавши право особи на відновлення адресної допомоги. З рішенням суду можна ознайомитися тут.

Для відновлення допомоги необхідно звернутися із заявою в УПСЗН (бажано в місячний строк із дня працевлаштування). У разі відмови відновити допомогу, необхідно отримати таку відмову в письмовому вигляді й оскаржити її в суді.

ДЖЕРЕЛО