Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: що робити з частими зригування в немовлят?

10.09.2016

Запитання: Моїй дитині 3 місяці, повністю на грудному вигодовуванні, іноді даю пустушку. Зараз годування 5–6 разів вдень і 2 рази вночі, вага дитини на сьогодні 5 200. Але мене турбують часті й рясні зригування. Чи нормально це? Мені здається, що дитина залишається голодною. Що робити у разі рясних зригувань?

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

– Як добре, що дитина їсть тільки грудне молоко. Це дуже важливо для здоров’я малюка! Що стосується вашого занепокоєння щодо голоду дитини, то хочеться вас заспокоїти – ваш малюк має нормальну вагу для дитини 3-х місяців (збільшення ваги – від 500 г на місяць і вище). Водночася б рекомендувала вам прикладати дитину до грудей частіше. У цьому разі дитина змогла б отримати більше молока й точно задовольнила б свою харчову потребу. Діти віком 3 місяців повинні прикладатися до грудей у середньому 10–12 разів. Це простимулювало б ваш організм і дало можливість виробляти більше молока.

Також хочу звернути вашу увагу на те, що діти, які отримують пустушку для заспокоєння, перестають відкривати широко рот і захоплювати сосок і більшу частину ареоли. Вони вчаться такого типу смоктання, за якого не можуть добувати молоко ефективно й захоплюють багато повітря під час смоктання грудей. Це й може призводити до зригування.

Відрижка трапляється у 80% дітей до року. Здебільшого вона є фізіологічним процесом, що не вимагає лікування. Нормою вважається зригування в кількості 1 столової ложки після годування. Але іноді, часте й рясне зригування в дітей може свідчити про різні патології ШКТ і нервової системи.

Порада експерта: поступово відмовтеся від використання пустушки, стежте за правильним прикладанням до грудей, почніть частіше прикладати дитину до грудей. Зверніться до лікаря по консультацію на предмет виключення патологій у розвитку щодо рясних зригувань.

У рамках програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова при співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Задати онлайн-запитання консультанта по грудному вигодовуванню можна за посиланням.