Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Топ-3 запитання щодо грудного вигодовування

04.09.2016

На гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова продовжують надходити звернення від матерів-годувальниць Донбасу. Ксенія Соловей, керівник Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях, розповіла про три найпоширеніші переживання молодих мам.

МАЛО МОЛОКА В ГРУДЯХ

Багато мам переживають, що новонароджений не наїдається, тому що в грудях мало молока. Зрозуміти, так це чи ні, насправді можна з того, як дитина додає у вазі і скільки разів на добу в неї відбувається сечовипускання.

Мамам, які годують груддю, треба орієнтуватися на рекомендації Міністерства охорони здоров’я України (наказ № 149 від 20.03.08), у якому йдеться про те, що щомісяця дитина має додавати від 500 г і вище. Зверніть увагу: контрольні зважування (зважування дитини до й після годування грудьми) не дають достовірної інформації про те, чи достатньо грудного молока виробляє мамин організм, і є неефективним показником. Оскільки дитину годують на вимогу, вона щоразу виїдає різну кількість грудного молока, і неможливо сказати, мало це чи ні. Крім того, дитина додає вагу хаотично – у якийсь день набирає багато, в інший може не набирати вагу або навіть трохи втрачати, а потім знову додати багато. Тому зважувати дитину потрібно не частіше 1 разу на тиждень. Вага за тиждень має бути не менше 125 м.

Крім цього, дитина (вік від 12 днів і до 6 місяців), яка добре додає у вазі, робить 10–12 сечовипускань за добу (це 6 повних підгузків), сеча має бути прозорою й без запаху.

Якщо збільшення в немовляти недостатні, це може дійсно свідчити про те, що дитина недоотримує грудного молока. У цьому разі важливо перевірити, чи правильно організовано годування грудьми. Відповідайте собі на запитання:

– Чи правильно я прикладаю дитину до грудей? Це означає, що у вас немає тріщин на сосках, вам не боляче годувати, ви не користуєтеся сосками, пустушками або накладками на соски. Видно, як дитина під час годування ковтає молоко, під час годування рот малюка відкритий максимально широко, він захопив сосок і більшість ареоли знизу, підборіддя впирається в груди, нижня губа вивернута, ніс залишається вільним.

– Чи часто я годую грудьми впродовж дня? Дитину годують на вимогу, і ви можете прикласти її до грудей навіть через 20 хвилин після того, як вона відпустила груди, якщо вона знову просить. У вас немає перерв у годуванні більш ніж 2 години.

– Чи достатньо моя дитина прикладається до грудей вночі? У середньому вночі ваш малюк прокидається приблизно 2–3 рази (або більше), щоб прикластися до грудей.

Якщо одне або декілька з цих запитань не відповідає описаному варіанту, ваш організм «працює» в півсили й дуже важливо, щоб ви змінили ситуацію. Це основні принципи, за якими працює жіночий організм, щоб виробляти потрібну кількість молока. Дотримуючись цих простих правил, вже за 3–7 днів ваш організм зможе почати виробляти більше молока.

Якщо все це ви робите, але вага дитини недостатня, зверніться до консультанта з грудного вигодовування, щоб разом вибрати необхідну стратегію щодо налагодження годування грудьми.

ДИТИНА ДОВГО БУЛА БІЛЯ ГРУДЕЙ

У перший місяць годування грудьми можуть тривати від 10–15 хвилин і більш ніж 30–60 хвилин – це звичайне явище, якщо при цьому дитина добре додає вагу. Прикладання до грудей для дитини – дуже важливий процес не тільки з погляду насичення. Він допомагає їй у різних ситуаціях – наприклад, коли дитина розхвилювалася, розплакалася – найкращий заспокоювач для малюка – це ссання грудей. У стресових ситуаціях діти-немовлята воліють «пережити» неприємні моменти, посмоктуючи груди, відомо, що в складі грудного молока є заспокійливі та знеболювальні чинники. Багато мам розповідають про те, що у вечірній період діти люблять багато часу проводити під грудьми. Це не пов’язано зі зниженням лактації. Пояснюється це тим, що переживши весь день, немовля стомлене, нервова система вже перевантажена й дитині потрібна допомога, щоб впоратися з цим, а тривале смоктання грудей – це найкращий антидепресант і заспокоювач для неї.

Однак бувають ситуації, коли в разі частих годівель дитина смокче довго й погано додає у вазі, то варто перевірити правильність прикладання до грудей і організацію годувань загалом (див. вище).

ДУЖЕ БАГАТО МОЛОКА В ГРУДЯХ

Бувають ситуації, коли молоко ллється рікою з грудей і малюк давиться й захлинається під час смоктання. Що робити в цьому разі? Це трапляється в багатьох мам, особливо на самому початку годування грудьми. Пов’язано це з тим, що на початку кожного годування гормон окситоцин починає викидати молоко з грудей. І якщо малюк ще маленький, то він може не справлятися із сильним потоком грудного молока, він може починати давитися, кашляти.

Мама може навчитися розуміти, коли такі ситуації виникають – прислухатися, як смокче дитина. Зазвичай, коли йде викид молока, дитина починає активно ковтайте молоко й досить голосно. Ось у такі моменти мама може забрати в дитини груди (вставте палець між яснами дитини і звільніть сосок) і хвилинку перечекати, коли спаде цей потік молока. А після цього знову прикладіть до грудей. Інший варіант – змінити позу для годування. Розташуйтеся напівлежачи, і покладіть малюка зверху на груди. У цьому разі натиск молока буде меншим і дитині буде комфортніше смоктати.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.