Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцям зареєструвати нову прописку?

28.07.2016

Волонтери Донбас СОС опублікували роз’яснення про те, як переселенцям зареєструвати нову прописку. Відповідь нижче:

За загальним правилом для реєстрації місця проживання особа або її законний представник (батьки, опікуни, піклувальники або особа, уповноважена довіреністю) подає до відповідного органу реєстрації (ЦНАП за фактичним місцем проживання) такі документи:

  1. Заяву за формами, наведеними в додатках 6, 7 або 8 Постанови Кабінету Міністрів України № 207;
  2. Документ, до якого вносяться відомості про місце проживання (паспорт, наприклад);
  3. квитанцію про сплату адміністративного збору;
  4. Документи, що підтверджують право на проживання в житлі (документи, що підтверджують право власності). У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача і членів його сім’ї.

Реєстрація місця проживання/перебування може бути здійснена одночасно зі зняттям із попереднього місця проживання. Тобто, одночасне зняття/реєстрація здійснюються тільки за заявою особи. У разі відсутності такої заяви мають зняти з реєстрації й повідомити про Вашу обов’язок зареєструватися за новим місцем проживання упродовж 30 днів. Згідно з цією ж Постановою КМ України № 207 громадяни України, зобов’язані протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття на нове місце проживання зареєструвати своє місце проживання.

Однак, на практиці, є проблеми з реєстрацією місця проживання на непідконтрольній території. Справа в тому, що на сьогодні відповідні органи відмовляють у реєстрації місця проживання на непідконтрольній території у зв’язку з відсутністю в них, за їхнім твердженням, доступу до реєстру. Але це неправомірно – таку підставу для відмови законодавством України не передбачено.

Згідно з Постановою № 207 «орган реєстрації відмовляє в реєстрації / зняття з реєстрації місця проживання», якщо:

  • особа не подала необхідні документи або інформацію;
  • у наданих документах містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними;
  • звернулась особа, яка не досягла 14 років.

Інших підстав для відмови не передбачено.

Рішення про відмову в реєстрації / зняття з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або його представника шляхом вказування в заяві про реєстрацію / зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови.

Зазначена заява повертається особі або її представнику.

Тому, внутрішньо переміщеним особам необхідно звернутися в:

  1. Центр надання адміністративних послуг (за місцем фактичного проживання за довідкою ВПО)
  2. ГУ ДМС України в Донецькій області (вул. Митрополитська, 20, м. Маріуполь, 87515, гаряча лінія: (06273) 6–40 12, (0629) 33–10–01) або ГУ ДМС у Луганській області (вул. Партизанська, 12, м. Сєвєродонецьк, гаряча лінія: (067) 315–85–81), відповідно.

Якщо вам у реєстрації місця проживання відмовлять і там, і там, тоді радимо вимагати письмові відмови з обґрунтуванням (з посиланням на норми чинного законодавства) причин такої відмови для подальшого оскарження в судовому порядку. Юристи Донбас СОС готові допомогти вам скласти відповідні позови.

Також рекомендується в таких випадках телефонувати на Урядову гарячу лінію (0800 507 309) – це не допоможе фактично зареєструвати місце проживання, але чим більше людей буде звертатися, і повідомляти про цю проблему, тим швидше КМУ її вирішить.

Треба також зауважити, що паспортний документ без відмітки про реєстрацію місця проживання є дійсним. Однак, згідно зі статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення, «проживання громадян без реєстрації місця проживання» спричинює притягнення до адміністративної відповідальності (максимально – до штрафу, сума, якого складе від 17,00 до 51,00 грн.).

Отримання письмової відмови в реєстрації місця проживання на непідконтрольній території допоможе захистити вас від відповідальності в майбутньому, у разі спроби притягнути вас до адміністративної відповідальності.

ДЖЕРЕЛО