Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: як відновити лактацію після перерви в годуванні?

09.07.2016

Запитання: Дочці 6 місяців, з народження на грудному вигодовуванні, соски не даю. Коли я потрапила в лікарню на тиждень, довелося перейти на суміш. На жаль, після повернення додому молоко пропало. Чи є шанси відновити годування грудьми?

Альона, м. Маріуполь.

Відповідає Ксенія Соловей, керівник Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування в кризових ситуаціях:

– Не опускайте руки! Всього один тиждень негодування не може погасити всю лактацію остаточно й безповоротно. Якщо до цього ви активно годували грудьми, то ваш організм швидко відгукнеться на часте ссання дитиною грудей і відновить виробництво молока. Зараз найголовніше почати прикладати доньку до грудей, якомога частіше (мінімум раз на 2–3 години або частіше). Дійте м’яко, не змушуйте дитину. Якщо в бадьорому стані дитина не хоче ссати, то, найімовірніше, у півсні візьме груди з більшою охотою.

Обов’язково робіть спроби прикладати дитину до грудей вночі. Нехай донька спить поруч, і ви пропонуйте їй груди на кожне її ворушіння.

Головний помічник у збільшенні молока – ваша дочка і її можливість ссати груди. Крім цього важливо, щоб малятко отримувало суміш не з пляшки, а з чашки. Це дозволить їй швидше повернутися до грудного вигодовування і згадати навички ссання ваших грудей.

Для збільшення лактації пропонуйте дитині дві груді за одне годування. Можна використовувати циклічне перекладання дитини від одних грудей до іншої кілька разів за одне годування. Так ви допоможете дитині більше висмоктати молока за годування.

Раз на тиждень стежте за вагою дочки. Коли побачите, що надбавка за тиждень значно вище 100–120 грам починайте поступово скорочувати суміш, якою ви зараз годуєте.

Нехай усе вам вдасться!

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.