Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДИ ПСИХОЛОГА БАТЬКАМ: як уникнути ревнощів старшої дитини до новонародженої?

27.06.2016

На гарячу лінію Гуманітарного штабу Ріната Ахметова і далі надходять звернення від батьків, які потребують кваліфікованої поради психолога. Одне із найчастіших запитань пов’язане із дитячими ревнощами.

«У нас велика радість. З’явився другий малюк. Первісток дуже чекав появи братика. Але, щойно малюк з’явився в будинку, щось пішло не так… Старшенький ображається на мене, вважаючи, що я мало приділяю йому уваги, й підозрює, що я почала любити його менше, злитися на малюка. Як правильно поводитися з дітьми?», – запитує мама двох синів із Маріуполя.

Про те, що робити батькам у такій ситуації, розповіла Марина Сорокіна, координатор Психологічної служби Гумштабу.

«Дитяча ревнощі явище цілком закономірне, – вважає Марина Сорокіна. – Щоб стабілізувати ситацію в сім’ї дозвольте старшій дитині відчувати себе залученою у події. Основне ваше завдання полягає в тому, щоб первісток не почувався покинутим і непотрібним, ніби в одну мить втратив батьківську любов, турботу, ласку, увагу».

Також психолог радить:

  1. Пояснюйте первістку, що ви приділяєте стільки часу новонародженому тільки тому, що він абсолютно безпорадний.
  2. Пройдіться з ним у магазин і дозвольте вибрати необхідні дрібниці для немовляти. Разом вирішіть, де буде стояти дитяче ліжечко.
  3. Попередьте всіх родичів і друзів, які приходять вас привітати, щоб разом із подарунком новонародженому вони приносили щось і первістку.
  4. Якщо ви збираєтеся віддавати старшого в дитячий садок, то зробіть це до появи малюка, в іншому разі образ і ревнощів не уникнути.
  5. Залучайте старшу дитину до догляду за малюком. Це має бути посильний внесок, наприклад, повезти коляску на вулиці або заспівати колискову. Пам’ятайте, шо допомоги можна лише просити, а не змушувати старшу дитину піклуватися про молодшого!
  6. Приділяйте старшій дитині час. Це може бути й півгодини на день, але тільки його особистого часу. Ви можете почитати дитині казку перед сном, обговорити події тижня, що минув.

«Будьте терплячі й толерантні. Не сваріть старшого. Він не злий, не жорстокий. Зараз ним рухає страх втратити батьківську любов і злість щодо дитини, яка «відбирає» у нього маму й тата. Почастіше обіймайте дитину. Говоріть, що любите. Не забувайте хвалити. Згодом за правильного підходу пристрасті в родині вляжуться, а діти зможуть стати справжніми друзями, підтримкою й опорою один для одного», – переконана Марина Сорокіна.

Щоб зв’язатися з психологами, які пройшли курс «Травма війни», необхідно заповнити форму онлайн-звернень або зателефонувати на безплатну гарячу лінію Штабу 0800 509 001.