Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Довідка переселенця: запитання і відповіді про нові правила отримання

24.06.2016

Міністерство соціальної політики України своїм листом від 23 червня 2016 року надало відповіді на найактуальніші запитання, пов’язані з прийняттям змін до постанови КМУ 509. Про це пише Переселенец.UA.

Запитання 1. Термін дії довідок внутрішньо переміщених осіб.

Відповідь: Довідки, видані внутрішньо переміщеним особам з 13 січня 2016 року (включно), дійсні й діють безстроково, незважаючи на відсутність відповідної позначки ДМС, крім довідок, дію яких було скасовано з підстав, передбачених статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі – Закон), а також довідок, у яких адресою місця проживання ВПО вказано адресу місцезнаходження органу державної влади або будь-якого іншого приміщення, за яким ВПО фактично не проживає.

Довідки, видані ВПО до 13 січня 2016 року, і які були дійсними на момент набрання чинності Законом, діють безстроково, крім довідок, дія яких була скасована з підстав, передбачених Законом, а також довідок, у яких адресу місця проживання ВПО вказано адресу місцезнаходження органу державної влади або будь-якого іншого приміщення, за яким ВПО фактично не проживає. Такі довідки діють до 20 липня 2016 року.

Щоб уникнути випадків припинення виплат ВПО, такі особи мають проінформувати УПСЗН про своє фактичне місце проживання й на 20-те липня 2016 року отримати нову довідку.

Запитання 2. Отримання окремої довідки на дітей у разі, якщо інформація про дитину була внесена в довідку одного з батьків.

Відповідь: Окремі довідки на дітей видаються ВПО тільки у разі потреби в разі звернення одного з батьків або законного представника дитини. Водночас довідка батька, у яку була включена інформація про дитину, має бути замінена з видаванням нової довідки без включення в неї інформації про дітей. Відомості про батьків у довідку дитини не вносять.

Запитання 3. Що стосується продовження здійснення соціальних виплат (в тому числі пенсій) за довідками, які були дійсними на дату набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України № 352 (11.06.2016).

Відповідь: Виплати, які станом на 11 червня 2016 року проводилися за чинними довідками, тривають. У термін до 14 грудня 2016 року УПСЗН проводить обстеження місця фактичного проживання внутрішньо переміщеної особи, про що складає акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї за формою, встановленою Мінсоцполітики. Наступне обстеження проводиться упродовж шести місяців із дати складання попереднього акту.

Запитання 4. Про порядок відновлення соціальних виплат (зокрема, пенсій) за довідками, що втратили чинність або які були скасовані відповідно до статті 12 Закону до набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України № 352 (11.06.2016).

Відповідь: Відновлення соціальних виплат за довідками, які були скасовані відповідно до статті 12 Закону, здійснюється після видавання нової довідки відповідно до Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 365.

У випадках, коли скасування довідки з підстав, визначених у статті 12 Закону, відбулося до набрання чинності постанови Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 365 (14.06.2016 р), норма про повторне призначення соціальних виплат тільки через шість місяців не застосовується.

Виплати таким особам відновлюються з дати звернення особи до органу, який здійснює відповідні соціальні виплати.

Відновлення соціальних виплат (зокрема пенсій) за довідками, які діяли станом на 13.01.2016 року, але в яких не було відмітки ДМС, здійснюється відповідно до Порядку призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.2016 № 365 за рішенням Комісії з дня припинення виплати.

Запитання 5. Про перелік документів, які подаються в УПСЗН для розгляду на Комісії

з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам.

Відповідь: Для призначення (відновлення) або припинення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам органи, що здійснюють такі виплати, подають в УПСЗН списки у відповідній формі

Запитання 6. Про порядок видавання довідки внутрішньо переміщеним особам до внесення змін у програмне забезпечення.

Відповідь: До надходження в регіони доопрацьованого програмного забезпечення (орієнтовно – 30.06.2016) необхідні реквізити у форму довідки вносяться посадовцем УПСЗН у ручному режимі. Водночас запис у довідці засвідчується посадовцем і скріплюється печаткою.

ДЖЕРЕЛО