Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: Як налагодити годування грудьми в пологовому будинку?

18.06.2016

Запитання: У мене вагітність 36 тижнів. Скоро народжувати, але в пологовому будинку, куди мене направляє терапевт жіночої консультації, діти перебувають окремо від мам. Їх приносять годувати через 3 години, вночі не приносять зовсім. Як у цій ситуації налагодити грудне вигодовування? Чи потрібно зціджувати? І на що звернути увагу в перші дні годування?

Марина, м. Щастя

Відповідь Ксенії Соловей, керівника Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

– Шкода, що так складається ситуація. Для дитини дуже важливо отримувати груди на вимогу з перших годин після народження. Від цього залежить успішність грудного вигодовування надалі. Можливо, вам вдасться потрапити в пологовий будинок, де є палати спільного перебування.

Якщо ж малюк усе-таки буде перебувати окремо від вас – спробуйте домовитися з медсестрами дитячої палати, щоб вам приносили дитину на вимогу. Є наказ МОЗ № 152 від 04.04.2005 р. «Про погодження матеріалів Протоколу медичного догляд за здоровою новонародженою дитиною». У ньому йдеться про те, що дитину необхідно прикладатися до грудей, щонайменше, 10–12 разів на добу (а не 7 разів у денний час). І якщо такої кількості прикладань немає, то це може нашкодити її здоров’ю (зневоднення, недостатнє отримання калорій, надмірна втрата ваги, розвиток жовтяниці новонароджених). У пологовому будинку мають виконувати цей наказ.

У разі відмови приносити малюка на вимогу попросіть, щоб її не догодовували в дитячому відділенні сумішшю, оскільки новонароджені, нагодовані сумішшю, погано смокчуть груди, або відмовляються від грудей зовсім. У кожну вашу зустріч із малюком – пропонуйте відразу обидві молочні залози (засікайте по годинах – 7 хвилин одна, 7 хвилин друга). Намагайтеся правильно прикладати малюка до грудей, щоб він захоплював не тільки сосок, але і велику частину ареоли.

Зціджування може знадобитися в той момент, коли молозиво почне змінюватися молоком, це відбувається на 2–4 день після пологів. Ефективніше виходить зціджувати в душі, під теплою водою. Зціджувати до відчуття полегшення. Водночас груди можуть залишатися наповненими, але болючих відчуттів бути не повинно. Прикладайте на груди прохолодні капустяні листи, вони допоможуть зняти набряклість у молочних залозах.

Швидше відновлюйтеся після пологів, щоб вас із малюком виписали якомога раніше з пологового будинку! А вдома ви вже зможете годувати його часто на вимогу і вдень, і вночі!

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.