Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: Болючість і тріщини сосків. Що робити?

11.06.2016

Запитання: Моєму синові 2 місяці, на грудному вигодовуванні. Практично з перших днів годування болять соски, періодично з’являються тріщини, постійно відчуваю дискомфорт під час годування груддю. Підкажіть, у чому причина й що можна зробити?

Олександра, м. Маріуполь

Відповідь Ксенії Соловей, керівника Національного руху в підтримку грудного вигодовування «Молочні ріки України», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

– Болючість сосків і поява тріщин на сосках під час годування груддю здебільшого пов’язані з неправильним прикладанням. Новонароджені діти, як це не дивно, не завжди правильно прикладаються до грудей. Так, вони вміють смоктати материнські груди з перших хвилин після народження, але як саме захопити мамині груди, щоб не завдавати їй болю – не знають. Тому мамі необхідно спеціально навчати цьому свою дитину.

Під час прикладання потрібно стежити за тим, щоб малюк широко відкрив рот, і вкласти в нього не тільки сосок, але й більшу частину ареоли. Таким чином, дитина буде смоктати не сосок, а місце за соском – ареолу. Тоді матері не буде боляче.

Важливо, щоб нижня губа дитини була вивернута назовні, підборіддя впиралося у груди. У процесі смоктання рот має бути широко розкритий, тобто кут між верхньою й нижньою губою буде тупим. Ареолу біля нижньої губи майже не видно, а у верхній – видно. Дитина розташовується на руках рівненько, торкаючись маминого живота своїм животом. Під час годування, жінка бачить, що вухо, плече, стегно розташовуються на одній прямій лінії.

Подивіться на те, як смокче груди ваша дитина, чи відповідає її прикладання описаному вище?

І ще одне дуже важливе доповнення. Якщо дитина крім материнських грудей смокче соску,  отримує пляшку – вона не зможе навчитися безболісного смоктання материнських грудей. Оскільки принцип смоктання цих предметів дуже відрізняється від смоктання грудей у правильному положенні. Діти, які смокчуть соски й пустушки, навчаються сильно напружувати нижню щелепу, не допускаючи глибокого захоплення грудей. І під час годування вони смокчуть сосок, найбільш чутливу частину грудей, тому болючість не проходить.

Якщо в догляді за дитиною ви використовуєте соски-пустушки, домогтися безболісного прикладання до грудей навряд чи вдасться. Тому рекомендую вам позбутися цих предметів і зайнятися перенавчанням дитини правильного прикладання.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали внаслідок  конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.