Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: чи можна мамі, що годує груддю, займатися спортом?

04.06.2016

Запитання: Моя 5-місячна дитина повністю на грудному вигодовуванні. Чи можна мені займати фітнесом і аеробікою? Чи не вплинуть заняття на кількість молока?

Марія, Горлівка

Відповідь Ксенії Соловей, керівника «Національного руху на підтримку грудного вигодовування «Молочні Річки України», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

Так, мама, яка годує груддю, може займатися спортом, для цього немає жодних протипоказань. Останні роки медики багатьох країн проводять регулярні дослідження про вплив спорту на здоров’я жінки, зокрема й на грудне вигодовування. І дійшли висновку, що спортивні навантаження не впливають на виробництво грудного молока і його якість, тобто не змінюють склад грудного молока. Діти продовжують додавати у вазі приблизно однаково, як і під час годування до тренувань.

Однак зверніть увагу:

  1. Жінка під час активних занять спортом втрачає більше вологи, ніж зазвичай. Тому важливо стежити за тим, щоб під рукою завжди була вода. Пити можна й потрібно безпосередньо під час тренування.
  2. Активні й регулярні заняття спортом потрібно починати тоді, коли організм повністю відновився після пологів, а малюк зможе спокійно обходитися без годувань 2–3 години. Перед тим, як піти на тренування, погодуйте малюка. Бажано, щоб він посмоктав обидві молочні залози, – так вам буде зручніше тренуватися. І після повернення з тренування відразу погодуйте дитину.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.