Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПИТАННЯ ЕКСПЕРТА з грудного вигодовування: чи є користь у грудному молоці після 2-х років?

29.05.2016

Запитання: Моїй доньці 2 роки, і вона досі їсть грудне молоко. Чи є сенс у такому віці продовжувати грудне вигодовування або пора вже відлучати дитину від грудей?

Ніна, м. Макіївка

Відповідь Ксенії Соловей, керівника Центру підтримки грудного вигодовування «Молочні Ріки», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

Це дуже чудово, і вам є чим пишатися! Адже не кожній мамі вдається зберегти грудне вигодовування до 2-х років. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує продовжувати годування грудьми перші 2 роки, а далі – за бажанням матері й дитини. Це означає, що відлучення дитини від грудей допустиме й після 2-х років.

Результати останніх досліджень свідчать про те, що грудне молоко після року годування за складом стає жирнішим, ніж у перший рік. Воно продовжує бути джерелом вітамінів А, С, В12, фолієвої кислоти, кальцію, білка. Дає дитині приблизно 30% енергії. А ж до захисних чинників – це взагалі джерело! Продовжуючи годувати, ви захищаєте дитину від діареї, отиту, простудних хвороб, менінгіту, також знижується ризик алергічних захворювань.

Поки власний імунітет дитини ще не такий зрілий, як у дорослого, материнське молоко несе на собі цю функцію – захищати від збудників різних хвороб. Крім цього, у складі грудного молока є чинники росту, які дозволяють усім органам дитячого організму визрівати максимально повноцінно.

І все-таки питання про закінчення грудного вигодовування залежить тільки від вас і вашого малюка. Якщо ви бачите, що дитині це приносить задоволення – можна продовжити годувати, для малюка це корисно. Також треба враховувати ваш настрій і стан. Вам комфортно під час годування грудьми? Тоді годуйте!

Аби відлучити від грудей, важливо робити це поступово, не відбираючи груди в дитини за один раз. Прибирайте по одному годуванню на 2–4 тижні. Так поступово до осені, ви зможете м’яко завершити грудне вигодовування.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна за посиланням.