Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 причин, через які грудне вигодовування краще за штучне

21.05.2016

За даними досліджень ВООЗ, імунітет дитини формується віком до 3-х років і згодом впливає на здоров’я упродовж усього життя. Все, необхідне для правильного розвитку імунітету, є у грудному молоці. Перед вами 10 причин, за якими грудне вигодовування краще за штучне.

  1. Грудне вигодовування безпечне для здоров’я дитини на відміну від годування дитини сумішшю з пляшечки. Пляшечки важко мити, вони вимагають кип’ятіння після кожного годування. У теплому приміщенні шкідливі бактерії розвиваються в дитячій суміші дуже швидко.
  2. До складу грудного молока входять лейкоцити, що забезпечують природний захист організму, й антитіла, які відповідають за реакцію на інфекційні агенти. У необхідній кількості такий захист дитина може отримати тільки з грудним молоком. Це забезпечує міцний імунітет і стійкість до алергенів.
  3. Жири грудного молока засвоюються на 90%, на відміну від жирів у сумішах, які сприймаються до 30%. Грудне молоко містить нічим не замінні жири – таурин і лактоферин. Таурин сприяє кращому розвитку нервової системи. Лактоферин забезпечує постачання в організм заліза і формування здорової мікрофлори кишечника.
  4. Штучні суміші містять складні білки, які важко засвоюються організмом дитини й можуть викликати розлади травлення. У дітей, з раннього віку вигодовуються сумішами, велика ймовірність розвитку різних алергічних станів, особливо у разі непереносимості білків коров’ячого молока.
  5. У жіночому молоці міститься на 30% більше лактози, ніж у сумішах і коров’ячому молоці. Вона сприяє розвитку мозку, покращує засвоєння кальцію і сприяє формуванню здорової мікрофлори кишечника.
  6. У міру дорослішання вашого малюка змінюється не тільки співвідношення компонентів грудного молока, а й його концентрація й консистенція. Організм матері ніби синхронізується з організмом дитини, забезпечуючи його всім необхідним. А склад суміші постійний.
  7. У жіночому молоці містяться всі необхідні дитячому організму мікроелементи й мінерали, які легко засвоюються організмом. Залізо, що міститься в коров’ячому молоці і в адаптованих сумішах, не абсорбується повністю, подібно залізу грудного молока. Тому в дитини на штучному вигодовуванні велика небезпека розвитку залізодефіцитної анемії.
  8. У коров’ячому молоці й сумішах може міститися недостатня кількість вітамінів, особливо вітаміну С і Е. Тому дітям на штучному вигодовуванні раніше вводять у раціон прикорм і фруктові соки.
  9. Жіноче молоко має ідеальну для ковтання, засвоєння і всмоктування в кишечнику температуру, а склад і консистенція молока постійно «підлаштовується» під вашу дитину.
  10. Грудне молоко – вибір мудрих і економних батьків. З огляду на високу вартість або відсутність повноцінних адаптованих сумішей, батьки часто не можуть купувати їх у потрібній кількості. Тому діти або не доїдають, або отримують неповноцінне харчування.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова надає продуктову й інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. За весь час роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова було видано 574 тисячі дитячих продуктових наборів. Поставити онлайн-запитання експерту з грудного вигодовування можна за посиланням.