Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У які міжнародні суди можуть звертатися жителі Донбасу і переселенці?

06.05.2016

Сьогодні багато засобів масової інформації, інтернет-форуми й ресурси радять жителям Донбасу й переселенцям звертатися з позовами до «Гаазького трибуналу», «Міжнародного суду ООН» та інших міжнародних судових органів. Оскільки не всі такі «поради» мають практичну користь і вводять в оману тих людей, яким дійсно потрібна допомога, команда Донбас СОС вирішила роз’яснити, у які міжнародні органи дійсно може звернутися громадянин щодо захисту своїх прав, а в яких інституціях вашу скаргу не приймуть через неприйнятність.

Міжнародний суд ООН – один із головних органів системи ООН, штаб-квартира розташований у Гаазі, Нідерланди. Цей суд розглядає спори виключно між державами. Отже, «проста людина» не може подати скаргу до цієї інституції.

Міжнародний кримінальний суд (МУС) – постійний універсальний кримінальний суд, штаб-квартира в Гаазі, Нідерланди. У ЗМІ його часто величають «Гаазьким трибуналом». Його юрисдикція поширюється на кримінальне переслідування злочинців, які скоїли злочини, викладені в Римському Статуті 1998 року, якщо держава не хоче або не може самостійно переслідувати таких злочинців. У цей суд фізична особа не може звернутися зі скаргою на державу і вимагати припинити порушення своїх прав або виплату компенсації, хоча може бути свідком або жертвою, а також направляти в канцелярію прокурора МУС докази провини будь-якої зі сторін. Складністю переслідування осіб, винних у порушенні Римського Статуту, є той факт, що не всі держави ратифікували Статут МКС, тому юрисдикція Суду не може поширюватися на цих осіб (хоча Статут передбачає винятки).

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) – регіональний європейський суд, створений у межах Ради Європи зі штаб-квартирою у Страсбурзі, Франція. Цей суд є найефективнішим у сфері захисту прав людини на Європейському континенті й розглянув вже десятки тисяч справ проти держав Європи. У ЄСПЛ можна й потрібно звертатися фізичній особі в тому разі, якщо її права порушені з боку державних органів. Але перед тим як звернутися до ЄСПЛ із позовом, потрібно обов’язково вичерпати всі національні засоби захисту і з моменту останнього рішення не повинно пройти 6 місяців.

Рада з прав людини ООН – головний орган ООН в галузі заохочення та захисту прав людини. Штаб-квартира розташована в Женеві, Швейцарія. Це несудовий орган, який веде різноманітну діяльність, спрямовану на захист прав людини: моніторинг, нормотворчість, публікація звітів, співпраця з державами у сфері прав людини. Ця інституція також приймає скарги жертв порушення прав, що містяться в міжнародних договорах із прав людини. Хоча цей позасудовий механізм не дозволяє отримати компенсацію в разі виявлення порушення прав людини з боку держави, це тягне за собою політичну відповідальність держави і як наслідок припинення порушення.

Так само є процедури індивідуального звернення жертв порушення прав людини відповідно до Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські й політичні права 1966 році, а також Конвенцією проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження й покарання 1984 році.

У межах цих конвенцій були створені Комітети, які приймають скарги фізичних осіб на неправомірні дії держав, що порушують положення конвенцій. Ці процедури так само є позасудовими механізмами захисту прав людини.

Отже, Донбас СОС перерахував і охарактеризував основні механізми захисту прав людини, а також ті органи, куди фізичній особі не можна звернутися.

Волонтери закликають усіх вас обстоювати й захищати свої права всіма можливими правовими способами.

Важливо!

Перед тим як звернутися до Європейського суду з прав людини, потрібно пройти всі національні судові інстанції в Україні, тому команда Донбас СОС настійно рекомендує фіксувати всі порушення ваших прав, обов’язково звертатися у правоохоронні органи, а також до судів. Тільки в такому разі ви зможете в майбутньому мати можливість звернутися до Європейського суду з прав людини, якщо національні суди винесуть рішення не на вашу користь.

Команда Донбас СОС намагатиметься надавати вам консультативну допомогу з правових питань.

Також волонтери можуть оцінити можливість подачі заяви до Європейського суду з прав людини, Рада з прав людини ООН, Комітети Факультативного протоколу до Міжнародного пакту про громадянські й політичні права 1966 року і Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання 1984 року.

Звертаємо Вашу увагу!

Правило вичерпання всіх національних судових засобів захисту не є абсолютним і в окремих випадках не застосовується, особливо це актуально на непідконтрольних територіях. Тому кожен випадок є індивідуальним, і необхідно попередньо оцінити обставини справи.

ДЖЕРЕЛО