Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ПОРАДИ ЕКСПЕРТА з грудного вигодовування: Як підвищити лактацію мамі-годувальниці

29.04.2016

 

За статистикою ВООЗ на справжню нестачу молока страждають всього 3% відсотки жінок. Однак питання про його кількість хвилює абсолютну більшість мам, що годують груддю. І кожна друга вважає, що молока мало, а їхні діти погано додають у вазі.

Ксенія Соловей, керівник центру підтримки грудного вигодовування «Молочні Ріки» , партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях, розповіла про те, у яких випадках мами хвилюються марно й що дійсно необхідно робити для підвищення лактації:

– Є всього два точні показники, за якими можна розпізнати зниження лактації:

  • збільшення у вазі. Якщо немовля додає 125 г на тиждень (від 500 г на місяць), це означає, що лактація в нормі.
  • частота сечовипускань за добу. Немовля, якому вистачає молока, віком понад 10 днів має обмочити понад 10–12 пелюшок за добу. Або ж ви маєте змінити за добу 6 добре наповнених одноразових підгузків.

А ось скарги на кшталт «мої груди м’які, я не відчуваю приливів і наповнення, як раніше», «подруга зціджує після годування 100 г, а в мене виходить усього 15», «малюк дуже голодний, тому просить груди кожні 30–60 хвилин», «на контрольному зважуванні (до й після годування) надбавка мого сина склала всього 30–50 г» тощо є суб’єктивними відчуттями, які не покажуть справжній стан речей.

Погано додає вагу? ШУКАЄМО ПРИЧИНИ!

Жіночий організм у 97% випадків виробляє необхідну для дитини кількість молока, якщо ви дотримуєтеся певних правил годування:

1.Правильно прикладайте дитину до грудей. У разі правильного прикладання мамі не боляче годувати, у неї не виникають тріщини. Дитина завдяки правильному, глибокому прикладанню має можливість ефективно спорожняти молочну залозу. У цьому разі смикається принцип «попит породжує пропозицію» й молока приходить щоразу потрібна кількість. Якщо ж дитина смокче мамині груди через накладку, малюкові дають соску (пустушку) – це псує прикладання й порушує природну стимуляцію лактації.

2.Часто годуйте малюка грудьми вдень. Відомо, що завдяки гормону пролактину в організмі жінки виробляється молоко. Якщо пролактину багато – багато й молока. А пролактину буде багато, якщо дитина буде часто прикладатися до грудей (він виробляється у відповідь на смоктання дитиною грудей). Тому рекомендується прикладати малюка до грудей часто. Перші місяці – не рідше, ніж один раз на 2 години.

3.Обов’язково годуйте малюка вночі. Нічні годування дозволяють маминому організму не припиняти роботу над виробництвом молока, а виробляти молока стільки, щоб лактація не знижувалася. З 24:00 до 8:00 у мами має бути 3–4 годування.

Якщо якась із цих умов порушується, організм жінки починає знижувати виробництво молока. Тому головне розв’язання цього питання – виправлення помилок грудного годування, до яких зараховують: рідкісні годування вдень (раз на 3–3,5 години), відсутність нічних годувань, догодовування або допоювання малюка з пляшки.

ЩО ЩЕ ЗРОБИТИ?

Спробуйте збільшити частоту годування. Якщо раніше ви годували один раз на 2–2,5 години, пропонуйте груди що півтори години. Заспокоюйте грудьми малюка щоразу, коли він заплаче, або буде виявляти занепокоєння.

Пропонуйте за одне годування 2 грудей. Зверніть увагу! Якщо малюк смокче груди, робить повільні рухи нижньою щелепою, чути глибокі ковтки – добре! Якщо помічаєте, що почав «підсмоктувати» – часто працює нижньою щелепою, не ковтає – перекладіть на іншу грудь. А можна використовувати циклічне перекладання дитини від однієї груді до іншої кілька разів за одне годування. Так ви допоможете дитині більше висмоктати молока за годування.

Якщо до цих дій вам вдасться додати додаткові зціджування, нехай 2–4 рази за день, нехай невелику кількість – це теж допоможе збільшити виробництво молока.

Також помічниками мами у збільшенні грудного молока можуть стати:

  • трав’яні чаї. Найпоширеніші й ефективні: фенугрек, кріп, фенхель, аніс, материнка, чай із листя брусниці, зелений чай, фіточаї для жінок, що годують груддю;
  • гомеопатичні кульки. Гомеопатія вимагає індивідуального підбору, але можна спробувати мамогран або млекоїн;
  • продукти, що збільшують обсяги молока: хліб із кмином, морква, чорна редька, імбир. А також «Горіхове молоко» (1 ст. ложка подрібнених волоських горіхів заливається гарячим склянкою молока, настоюється в термосі 2 години) і «Вершки з кмином» (1 ст. ложка вершків заливається склянкою сметани, тушкується в духовці 40 хвилин).

ВАЖЛИВО! Всі ці рецепти не будуть ефективними, якщо ви не налагодите грамотне годування грудьми.

Не ефективно для підвищення лактації:

  • пити багато рідини (понад бажання, через силу);
  • чай із молоком і з цукром (згущеним молоком); халва;
  • рясна, висококалорійна їжа за відсутності апетиту.

Лактаційні кризи

Треба сказати, що до тимчасової нестачі молока відносять лактаційні кризи. Як показує практика, слава про це сильно перебільшена, оскільки у разі правильно організованого годування обсяги молока самі по собі не знижуються, лактація стабільна. Ці кризи пов’язані зі стрибками росту в малюка. Дитина в якийсь певний момент починає прикладатися до грудей незвично часто, у такий спосіб розхитуючи лактацію до необхідного їй рівня. У цьому разі мамин організм за 2–7 днів перебудовується на запит дитини, і вже за тиждень лактація відповідає новим потребам малюка. У такі періоди мамі потрібно зберігати спокій і йти за потребами малюка.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Поставити онлайн-запитання експерту з грудного вигодовування можна за посиланням.