Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ з грудного вигодовування: Відмова від грудей. Що робити?

23.04.2016

Запитання: Моїй дитині всього 5 місяців, а вона почала відмовлятися від грудей і вередувати. Що може бути причиною відмови і як повернути грудне вигодовування?

Відповідь Ксенії Соловей, керівника центру підтримки грудного вигодовування «Молочні Ріки», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

– Проблема відмови дитини від грудей може траплятися в різному віці. І вона одна з найскладніших у розв’язанні, але все можливо! Головне під час відмови заручитися терпінням і витримкою, не намагатися силою прикладати малюка до грудей. Ваша любов і віра в те, що у вас усе вийде, допоможуть впоратися з тимчасовими труднощами в годуванні грудьми.

МОЖЛИВІ ПРИЧИНИ ВІДМОВИ ДИТИНИ ВІД ГРУДЕЙ

Малюк не здоровий. Якщо в дитини закладений ніс або болить вушко, від цього дитина не може вільно смоктати, а ковтати боляче. У терміновому порядку зверніться до лікаря, лікуйте дитину. Щойно малюк почне видужувати – дитина почне частіше погоджуватися смоктати груди. Також причиною відмови можуть бути зубки, які прорізуються, стоматит, молочниця.

Неправильна організація грудного вигодовування. При використанні пустушки, накладки на соски, пляшки для догодовування діти часто відмовляються від грудей. Кожне немовля налаштоване на те, що народившись, воно буде смоктати тільки материнські груди. Наявність у догляді за дитиною пустушки в 90% випадків призводить до неспокійної поведінки дитини під грудьми. Немовлята, які отримують і груди, і соску, часто залишаються незадоволеними під час смоктання грудей, або смокчуть їх короткочасно.

Догляд за немовлям. Використання нових методик раннього розвитку, як-от динамічна гімнастика, бебі-йога, моржування, пірнання і плавання для немовлят. А також постійне використання газовідвідних трубочок, клізм. Малюк переживає чималий стрес, коли з ним проробляють ці екстремальні заняття. Напруга накопичується і, врешті-решт, виливається у відмову від грудей.

Сімейні події. Зміни у звичному житті (особливо в перші місяці): розлука з мамою, переїзд куди-небудь, нова людина, що доглядає за малюком, часті гості будинку (різні люди) або походи в гості, людні місця. Немовлята набагато впевненіше почуваються, коли події їхнього життя багаторазово повторюються день у день.

ЯК ПОДОЛАТИ СТРАЙК БІЛЯ ГРУДЕЙ?

– Щоб впоратися зі страйком біля грудей дитині важливо якомога більше контактувати з мамою, щоб вона її часто носила на руках, заспокоювала, гойдала (можна у слінгу). Практикуйте максимальний контакт шкіра до шкіри. Прикладайте до грудей дитину тільки в доброму гуморі. Під час годування можна погойдувати малюка (наприклад, за допомогою фітболу), застосовувати техніку годування на ходу, а також використовувати шум води або фена. Вони заспокійливо діють на дітей – це нагадує маляті про блаженне внутрішньоутробне життя.

– Добре було б, щоб у цей період усе, що стосується догляду за дитиною, робила сама мама. А родичі можуть допомогти їй вдома – прибрати, приготувати, закупити продукти.

– Скасуйте все, що може лякати малюка в зоні догляду (див. вище). Купайте його в маленькій ванні, робіть легку гімнастику.

– Якщо ви давали дитині пустушки/пляшки – м’яко й поступово приберіть їх. Намітьте собі термін 2–3 тижні, і потім більше не давайте їх ніколи. Якщо малюк на змішаному вигодовуванні, то пляшку з догодовуванням треба поміняти на ложку, чашку або використовувати SNS (систему догодовування біля грудей).

– У денний час найлегше умовити малюка прикластися до грудей, коли він у напівсонному стані. Заколишіть дитину на руках і потім вкладайте в ротик груди.

– Укладайте малюка спати на доросле ліжко, так вам буде зручніше лягти поруч і прикласти дитину до грудей, не сильно його пробуджуючи.

– Організуйте спільний нічний сон. У цьому разі нічні годування треба організовувати кожного разу, коли ви відчуваєте ворушіння малюка уві сні.

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова у співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі. Задати онлайн-питання консультанта щодо грудного вигодовування можна за посиланням.