Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Де і які діють знижки та пільги для переселенців?

29.05.2016

Бойові дії на сході України призвели до того, що сотні тисяч людей позбулися своїх будинків і майна, ставши вимушеними переселенцями. Рятуючись від війни, багато хто виїжджав, взявши із собою лише найнеобхідніші речі, які змогли поміститися в ручну поклажу. Опинившись на новому місці, переселенці змушені купувати всі предмети побуту буквально з нуля, починаючи від швабри для миття підлоги і закінчуючи меблями або великою побутовою технікою.

Цілком природно, що скромних зарплат і особистих заощаджень більшості переселенців бракує й доводиться економити буквально на всьому, навіть на здоров’я і їжі. У цій статті Трибун склав короткий путівник для переселенців, у якому зібрав список установ і компаній, які надають пільги і знижки для вимушено переміщених осіб (ВПО).

Медичне обслуговування

Державні й більшість госпрозрахункових медичних установ надають безплатну медичну допомогу ВПО. Зокрема, невідкладна медична допомога, згідно із законодавством України, надається безплатно всім громадянам незалежно від місця реєстрації та проживання.

Щоб потрапити на консультацію до лікаря в державній поліклініці або лягти у стаціонар, усе що необхідно – це отримати довідку ВПО і стати на облік у поліклініці за місцем тимчасового проживання. Зазвичай із цим жодним труднощів не буває. Проблеми виникають тоді, коли переселенцям необхідно пройти складне обстеження на дорогому обладнанні, наприклад, на апараті УЗД, МРТ тощо. Здебільшого ці процедури платні й доступні тільки приватних клініках. Втім, деякі медичні установи надають пільги і знижки для переселенців. Ось список медичних клінік України, які готові надати знижки й пільги на медичне обслуговування для переселенців.

  • Київський центр мікрохірургії ока надає пільги для переселенців на безплатне комплексне обстеження в офтальмолога. Центр розташований за адресою: Київ, вулиця Метробудівська, 12. Телефон реєстратури: 044 408 29 88. Із собою необхідно мати паспорт, довідку ВПО й копію довідки ВПО (копія підшивається до медичної картки).
  • Центр комп’ютерної та магнітно-резонансної томографії «Медіскан Груп» надає знижки в розмірі 10% на МРТ-діагностику будь-якого органу, суглоба або відділу хребта. Інформацію про доступні акції та знижки можна отримати на сайті центру. Центр розташований за адресою: м. Київ, вул. Ризька, 1. Контактні телефони: 044 337 78 51; 066 605 55 07; 096 566 33 55.
  • Медичний центр I рівня акредитації «Медична Мобільна Клініка» надає щосуботи безплатну медичну консультацію біженцям зі Сходу України в терапевта, ендокринолога, педіатра, гінеколога; проводить ЕКГ і ультразвукове обстеження; лабораторні аналізи (загальноклінічні). Прийом ведеться щосуботи тільки за попереднім записом за телефонами: 068 943 26 38; 095 471 33 78. Медичний центр розташований за адресою: Київ, вул. Академіка Філатова, 1/22 (станція метро Либідська).
  • Медичний центр «Євролаб» надає 10% знижку на весь спектр пропонованих послуг для жителів Луганської та Донецької областей, які постраждали внаслідок збройного конфлікту. Контактний телефон: 044 206 20 00. Адреса: м. Київ, вул. Солом’янська, 11а. Інформація про доступні знижки для переселенців на сайті.
  • Медичний центр «Адастра» надає безплатну консультацію отоларинголога для дітей переселенців. Попередній запис за тел. 0629 409 403; 050 367 25 60, 097 051 14 95. Адреса: м. Маріуполь, вул. Апатова, 140 а. Інформація про доступні знижки доступна на сайті.
  • Стоматологічний центр ANGELDENT надає спеціальні знижки для переселенців із зони проведення антитерористичної операції. Для цієї категорії населення всі види стоматологічних послуг дешевше на 20%, а в разі гострого зубного болю знижки досягають 50%. Докладна інформація доступна на сайті.
  • Стоматологічна клініка «АбсолютДент» у Києві надає знижку в розмірі 15% для переселенців із зони АТО. Клініка розташований за адресою: м. Київ вул. Андрія Малишка 31. Контактні телефони: 044 237 89 65; 050 725 62 19; 063 237 89 65. Сайт.

Юридична допомога

Як показала практика, здебільшого юридична допомога для переселенців обмежується лише наданням загальної інформації й цитатами з законодавства України. На практиці отримати реальну допомогу у складанні позовних заяв, обстоюванні інтересів переселенців у судах вкрай важко. Нижче список організацій, де можна отримати якісну безплатну первинну і вторинну юридичну допомогу:

  • Регіональні центри з надання вторинної правової допомоги мають розгалужену мережу філій у всій Україні. Тут можна отримати реальну допомогу та захист адвоката, який допоможе скласти позовну заяву до суду, буде представляти інтереси позивача в суді та ін. Адреси центрів доступні на сайті.
  • Громадські приймальні з надання первинної правової допомоги з філіями у всій Україні надають юридичні консультації переселенцям, пенсіонерам, малозабезпеченим громадянам. Адреси приймальних можна подивитися на сайті.
  • Схід SOS надає безплатну юридичну консультацію й допомогу для переселенців за телефонами гарячої лінії 050 823 77 02; 066 686 65 12; 093 295 18 27; 098 808 81 93. Сайт.
  • Донбас SOS надає юридичну консультацію за номером гарячої лінії 0800 309 110, у режимі онлайн на сайті або на особистому прийомі у юриста в місті Київ.
  • Центр правової інформації та консультацій у Слов’янську надають безплатну правову допомогу за номером гарячої лінії та під час виїзних мобільних груп. Телефон гарячої лінії 066 017 46 06. Адреса: місто Слов’янськ, пл. Жовтневої Революції, 2.

Товари та послуги

Інтернет-магазини здебільшого, на жаль, залишилися осторонь від проблем ВПО, обмежившись лише додаванням жовто-блакитного прапора до свого логотипу. Нижче невеликий список магазинів, які готові надати переселенцям знижки на купівлю найнеобхідніших у побуті товарів.

  • Інтернет-магазин посуду Makitra надає знижки переселенцям у розмірі 5% від загальної суми замовлення. Для отримання знижки необхідно надати копію паспорта та довідки ВПО. Адреса магазину в Києві: вулиця Івана Огієнка, 15а, торговий центр «Європорт». Контактні телефони: 099 607 83 88; 098 637 15 88; 093 256 11 80.
  • Меблевий магазин Brio.com.ua надає знижку в розмірі 10% на меблі, матраци та аксесуари. Сторінка з інформацією про знижки доступна тут. Контактні телефони 066 144 53 17; 068 156 57 90; 063 943 73 79.
  • Фрешмаркет «Брусничка» за підтримки українських та міжнародних благодійних фондів видає безплатні продуктові ваучери, за якими можна отримати продукти харчування магазинах торговельної мережі. Інформація про доступні програми доступна тут.
  • Київське обласне бюро перекладів надає знижку в розмірі 20% на послуги перекладу особистих документів для біженців із Донецької та Луганської областей. Адреса: Київ, провулок Тараса Шевченка, будинок 7/1. Інформація про доступні знижки доступна на сайті.
  • Віконна компанія «4 поверх» пропонує знижки на вікна ПВХ у розмірі 7% для переселенців. Адреса салону: м. Київ, бул. Чоколівський, 19-А. Докладна інформація.
  • Перше Бюро Перекладів проводить безстрокову акцію для переселенців і пропонує 20% знижку на послуги перекладу документів. Докладна інформація доступна на сайті.

Освіта                                               

  • Навчальна програма ПРООН «Я FRONTEND DEVELOPER», яка реалізується в межах Проекту Програми розвитку ООН «Швидке реагування на соціальні й економічне проблеми внутрішньо переміщених осіб в Україні» за фінансової підтримки уряду Японії. Реєстрація на сайті.
  • «Центр зайнятості вільних людей» регулярно проводить курси навчання ВПО за різними професіями у сфері продажів, IT, маркетингу, соціальних медіа. Інформація про поточні та майбутні проекти доступна на сайті.
  • Sun Rise Language Club пропонує для переселенців знижку в розмірі 30% на відвідування курсів англійської мови в Харкові. Адреса: Харків, вулиця Енгельса 29-Б, офіс 620. Контактні телефони: 057 750 94 54; 050 199 46 99; 063 388 05 03. Інформація про знижки та мовному центрі доступна на сайті.
  • Освітній центр «Елькон» надає знижку в розмірі 25% на навчання за програмами СAP/CIPA, АССА ДипІФР, CIMA «Управління ефективністю бізнесу» в містах Київ і Дніпропетровськ. Докладна інформація доступна на сайті.
  • Школа англійської мови O’key пропонує знижки в розмірі 30% на групові заняття англійською мовою для дітей і дорослих. Школа представлена великою мережею філій у Київській області. Докладна інформація про акції та знижки доступна на сайті.
  • Центр профорієнтації та розвитку кар’єри надає знижки в розмірі 20% на свої послуги. Детальна інформація доступна на сайті.
  • Brain Academy проводить підготовку IT-фахівців із подальшої допомогою у працевлаштуванні. Переселенцям буде надана можливість пройти навчання та отримати високооплачувану роботу в найперспективнішою сфері – ІТ. Реєстрація слухачів проводиться на сайті.

ДЖЕРЕЛО