Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗАПИТАННЯ ЕКСПЕРТУ З ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ: Що впливає на вироблення грудного молока?

07.04.2016

У межах програми «Допоможемо дітям» Гуманітарний штаб Ріната Ахметова за співпраці з ЮНІСЕФ надає інформаційну підтримку матерям, які постраждали в результаті конфлікту на Донбасі, відповідаючи на онлайн-запитання про правила грудного вигодовування.

Запитання: Дуже переживаю, що моєму маляті бракує грудного молока. Чи впливає на лактацію мій емоційний стан? Що необхідно для повноцінного утворення молока?

Відповідь Ксенії Соловей, керівника київського центру «Молочні Ріки», партнера ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях:

Вироблення грудного молока залежить від 2 гормонів: пролактину й окситоцину. Чим більше гормону пролактину, тим краще в жінки-годувальниці відбувається утворення грудного молока. Пролактин виробляється у відповідь на смоктання. Чим більше й частіше дитина смокче груди, тим більше пролактину виробляється в матері.

Що ж до окситоцину, то цей гормон дуже чутливий до емоційного стану жінки. Якщо жінка сильно переживає, то в неї виробляється адреналін, який працює антагоністом окситоцину. Вироблення окситоцину зменшується, що може вплинути на виділення грудного молока. Молоко є в молочній залозі, але дитина не може його висмоктати.

Для продовження годування мамі потрібно розслабитися, заспокоїтися, знайти спокійне місце і продовжувати годувати грудьми. Всіма думками зосередитися на дитині й не думати про зовнішні подразники. Тоді молоко знову почне виділятися.

Виділенню окситоцину і молока також будуть сприяти тепле пиття у процесі годування (наприклад, чашка чаю), розслабний масаж спини і плечового пояса, теплий компрес (рушник, змочений водою) на молочній залозі. У цей час жінку необхідно підтримати й рекомендувати їй продовжувати прикладати дитину до грудей.

Є ще один чинник: інгібітор грудного молока (придушення виділення). Якщо груди переповнені, йде сигнал, що молоко не потрібне. Тому великі перерви в годуванні впливають негативно на вироблення молока. Годувати дитину необхідно на вимогу.

***

Поставити онлайн-запитання консультанту з грудного вигодовування можна тут.