Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як прийняти спадщину в зоні АТО? Рекомендації Схід СОС

21.12.2017

Підстава: Цивільний Кодекс України (Розділи 84–89), ЗУ «Про тимчасові заходи на період проведення АТО», Наказ Міністерства юстиції України від 22.02.2012 м929б / 5 «Про затвердження порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України».

Хто має право? Спадкування відбувається за заповітом або за законом. У разі, якщо померлий (спадкодавець) залишив заповіт – то спадкоємці, згадані в ньому, мають право звернутися за прийняттям спадщини.

Якщо заповіту немає, спадкування відбувається в порядку черговості:

перша черга – діти спадкодавця (зокрема, які були зачаті за життя й народжені після його смерті), чоловік / дружина, батьки;

друга черга – рідні брати й сестри, дід, баба (по материнській і по батьківській лініях);

третя черга – рідні дядько та тітка спадкодавця;

четверта черга – особи, які проживали разом зі спадкодавцем однією сім’єю не менш як п’ять років до часу відкриття спадщини;

п’ята черга – інші родичі спадкодавця (до шостого ступеня споріднення включно).

Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування в разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття.

Будь-який спадкоємець (за заповітом або за законом) має право прийняти або не прийняти спадщину.

Куди звертатися? У разі, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, розташований на тимчасово непідконтрольній території (список таких населених пунктів міститься в розпорядженні КМУ від 07.11.2014 М91085-р), або якщо основний масив спадщини розташований там, спадкоємець може звертатися до будь-якого нотаріуса (державного або приватного) у будь-якому населеному пункті на підконтрольній території України.

Крок 1. Звернутися до суду для встановлення факту смерті спадкодавця, якщо він помер на непідконтрольній території після 01 грудня 2014 року (всі документи, видані на тій території після визначення її непідконтрольною, не будуть визнані владою України). Для цього родичам померлого або їхнім представникам потрібно звернутися в будь-який місцевий суд на території України з відповідною заявою. Після прийняття позитивного рішення суду необхідно отримати свідоцтво про смерть спадкодавця у відділі РАГС.

Крок 2. Звернутися до нотаріуса для подання заяви про прийняття спадщини (або про інше волевиявленні спадкоємця, – наприклад, про відмову у прийнятті спадщини). Таку заяву спадкоємець подає особисто або надсилає поштою (зокрема, телеграмою) не пізніше шести місяців із моменту відкриття спадщини (тобто смерті спадкодавця або визнання його померлим). Якщо заява подається поштою, підпис спадкодавця на ньому має бути засвідчено нотаріально.

Якщо ви не подали заяви вчасно, вважають, що ви втратили право на спадщину!

Якщо ви пропустили строк з поважних причин (наприклад, не змогли покинути непідконтрольну територію вчасно, суд довго розглядав питання про встановлення факту смерті спадкодавця й ін.), ви можете звернутися до суду для визначення додаткового строку для прийняття спадщини (це можливо, якщо на той час ніхто не прийняв спадщину).

У разі, якщо суд ухвалить позитивне рішення, ви зможете подати документи для прийняття спадщини до нотаріальної контори. Після подання заяви про прийняття спадщини, нотаріус відкриває спадкову справу. Після відкриття спадкової справі нотаріус видає спадкоємцю довідку з переліком документів, які необхідні для оформлення спадщини, із зазначенням розміру плати за вчинення нотаріальних дій.

Крок 3. Повторно звернутися до нотаріуса й отримати свідоцтво про право на спадщину після закінчення шести місяців із моменту відкриття спадщини. Водночас отримати свідоцтво можна і значно пізніше – видавання спадкоємцям свідоцтва про право на спадщину жодним строком не обмежено.

Під час приймання спадщини спадкоємцем за законом, необхідно завчасно подати нотаріусу такі документи:

• свідоцтво про смерть спадкодавця;

• документи, що засвідчують родинні зв’язки (наприклад, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб і ін.);

• документи, що підтверджують право власності спадкодавця на транспортні засоби, банківські рахунки тощо (у разі, якщо частиною спадщини є нерухомість, нотаріус безпосередньо отримує про нього інформацію з Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно);

• паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця;

• довідку з ЖЕО (якщо спадкоємець проживав разом зі спадкодавцем на момент його смерті).

Якщо нотаріус відмовляється вчиняти нотаріальну дію (відкривати спадкову справу, видавати свідоцтво про право на спадщину тощо), на вашу вимогу він зобов’язаний у письмовій формі викласти причини відмови і впродовж трьох днів видати відповідну постанову. Відмову нотаріуса вчиняти нотаріальні дії може бути оскаржено у суді.

Нотаріусу заборонено безпідставно відмовляти у вчиненні нотаріальної дії.

Якщо спадкову справу було відкрито до початку конфлікту на непідконтрольній території, ви не зможете «дооформити» спадщину на підконтрольній території України й отримати свідоцтво про право власності на спадщину. Фактично, спадкоємець позбавлений права повторно звернутися до іншого нотаріуса із заявою про прийняття спадщини.

Крок 1. З’ясувати, чи не переїхав чи нотаріус, який відкривав спадкову справу, на підконтрольну територію України. З’ясувати це можна через Єдиний реєстр нотаріусів України. Якщо нотаріус виїхав – можна продовжити оформлення документів у нього. Якщо нотаріус і далі перебуває на непідконтрольній території, утримуючи у своєму розпорядженні всі нотаріальні архіви, варіантом виходу з такої ситуації є подання позову до суду про визнання права власності на спадкове майно у зв’язку з неможливістю оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

Крок 2. Подати позов до суду про визнання права власності на спадкове майно. При поданні до суду позову обов’язковим є надання постанови нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальної дії. Оскільки надати до суду таку постанову неможливо у зв’язку з відсутністю самого нотаріуса, треба попередньо звернутися до обласного управління юстиції для отримання інформації про місцезнаходження потрібної спадкової справи. У відповіді на запит буде інформація про відсутність доступу до справи з рекомендацією звернутися до суду. Отримана відповідь буде підтвердженням неможливості оформлення спадщини в нотаріальному порядку.

ДЖЕРЕЛО