Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

КОРИСНО. Що робити у разі нестачі грудного молока?

20.02.2016

«Недостатня кількість молока» – найпоширеніша причина припинення грудного вигодовування серед матерів, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі. Однак, за статистикою лише в половини жінок дійсно виявляється зниження лактації, що вимагає корекції. Як налагодити грудне вигодовування радить експерт, партнер ЮНІСЕФ.

Можливі ознаки того, що дитина не отримує достатню кількість молока:

  • погане збільшення маси тіла (менше 500 грам на місяць);
  • дитина не задоволена після годування й часто плаче;
  • дитина відмовляється від грудного вигодовування;
  • дуже часті або тривалі годування грудьми;
  • у дитини тверде або рідке випорожнення у малій кількості;
  • незначна кількість концентрованої сечі менше 6 разів на день;
  • молоко не «прибуло» (після пологів).

«Тимчасове зменшення грудного молока буває пов’язане з фізичним стомленням матері, нервовим напруженням і тривогою, а також унаслідок неправильної техніки годування. Не давайте дитині відразу штучну молочну суміш. Докладіть максимум зусиль, щоб збільшити вироблення молока», – радить Ксенія Соловей, керівник київського центру «Молочні Ріки», партнер ЮНІСЕФ за програмою підтримки грудного вигодовування у кризових ситуаціях.

Як налагодити грудне вигодовування й усунути нестачу материнського молока:

  1. Обов’язково ввести нічні годування. Найбактивніше утворення гормону, що стимулює утворення грудного молока, відбувається з 4 до 6 ранку;
  2. Годувати дитину грудьми на вимогу. Грудне молоко утворюється за типом «зворотного зв’язку»: чим активніше дитина смокче груди, тим більше його з’являється.
  3. Правильно прикладати дитину до грудей. Через неефективне смоктання дитина може не отримувати достатньої кількості грудного молока.

«Єдине, що може дати дитині тільки мама – це грудне молоко. Годування грудьми дуже важливе в мирний час, але ще важливішим воно виявляється в надзвичайних ситуаціях. Навіть якщо залишається всього 1–2 годування на добу – це корисно для дитини. Адже грудне вигодовування дає дитині захист від інфекційних захворювань і всі необхідні речовини для його росту й розвитку. Тому потрібно зберігати годування якомога довше», – упевнена Ксенія Соловей.

Допомога й турбота про дітей – основний напрям діяльності Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Завдяки спільній роботі Штабу і ЮНІСЕФ тисячі матерів дізнаються про практику грудного вигодовування в надзвичайних ситуаціях. Докладніше на сайті.