Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чого боїться ваша дитина? ОНЛАЙН-ТЕСТ

06.10.2018

Психологи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова пропонують онлайн-тест «Чого боїться ваша дитина?». Питальник допоможе батькам дізнатися, наскільки сильні дитячі страхи, і як можна допомогти дитині позбутися фобій.

Дитячі страхи – проблема, з якою стикаються багато батьків. Але водночас вони часто забувають, що страх є однією з ключових емоцій людини. Будь-яка здорова людина – дитина або дорослий – у ситуації реальної небезпеки відчуває страх. Це допомагає правильно реагувати на небезпеку, виявляти обережність, шукати захист або порятунок. Здоровий страх, як правило, проходить, коли небезпека минула.

Однак людина може відчувати страх і можуть стосуватися не реальної, а уявної небезпеки. Вона ніби перебуває в «режимі очікування» якоїсь загрози, хоча в реальності небезпеки немає. У цьому разі страх стає фобічним, загостреним, болючим. Позбутися його не так просто.

Оскільки діти не так добре орієнтовані в реальності, то їм властиво боятися таких речей, які дорослі не сприймаю як небезпечні. Наприклад, до певного віку діти бояться залишатися вдома самі, бояться казкових персонажів, тварин, які в реальності ніяк не загрожують безпеці. Тому наявність деяких страхів у дитячому віці вважається нормальним явищем, властивим більшості дітей. З віком дитина більше і краще розуміє реальність, і дитячі страхи поступово відходять.

Але бувають випадки, коли страхи за кількістю та інтенсивністю перевищують рівень звичайної «стерпності», вони переживаються болісно і з віком можуть не минати, а, навпаки, – посилюватися. Для таких страхів є свої причини, і розібратися в цьому можна за допомогою фахівця в галузі дитячої психології чи психотерапії.

Пропонований тест допоможе вам зорієнтуватися в тому, чи притаманний вашій дитині надлишковий, тобто надмірний, рівень страхів, або ж ті страхи, які їй властиві, є нормальними для його віку. Також тест дозволить вам зрозуміти, чи потребує дитина психологічної або психотерапевтичної допомоги, і якими є ваші батьківські завдання. Звертаємо вашу увагу, що тест орієнтований на батьків дітей від 4 до 12 років.

Пройти тест можна тут.