Горячая линия 0800509001
ru
ru

Прогнози щодо усиновлення та розвитку інших форм виховання дітей на 2024 рік (ВІДЕО)

27.03.2024

Голова Національної соціальної сервісної служби України (НСССУ) Василь Луцик під час інтерв’ю з фахівцем програми «Сирітству – ні!» озвучив динаміку в статистиці усиновлених дітей за період повномасштабної війни та поділився планами на 2024 рік щодо збільшення кількості усиновлених дітей та розвитку інших форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Нацсоцслужба наполегливо працює над тим, щоб у цьому році збільшити показники усиновлених дітей. Як зазначив очільник Нацсоцслужби, 2023 рік дав позитивну динаміку порівняно з 2022 роком. 927 дітей було усиновлено за минулий рік.

Станом на кінець 2023 року на обліку перебуває 1889 кандидатів в усиновлювачі, це на 600 претендентів більше ніж було в 2022 році.

«Фактично більш ніж на 30% зросла цифра кандидатів в усиновлювачі», – зазначив Василь Луцик.

Голова Нацсоцслужби відзначив, що зазвичай всі хочуть усиновити дитину віком до 5 років та без вад. Утім 90% дітей у соціальних закладах – це діти старше 5 років.

«Але ці діти також хочуть мати родину, ми не повинні позбавляти дітей права бути всиновленими, тому маємо проводити роз’яснювальну роботу серед кандидатів», – наголосив пан Василь.

Для цього НСССУ розробляє спільно з Координаційним центром розвитку сімейних форм виховання початковий курс для кандидатів в усиновлювачі, який надаватиме роз’яснення бажаючим усиновити дитину щодо кількості та категорій дітей, які наразі є в інституційних закладах та підлягають усиновленню.

Крім того, з метою підвищення показників у напрямі всиновлення Нацсоцслужба проводить роз’яснювальну роботу серед обласних служб у справах дітей щодо механізму всиновлення дітей, евакуйованих за кордон.

Як зазначив очільник НСССУ, всиновлення дітей, які евакуйовані за кордон, мають деякі труднощі через географію місця знаходження та певні недоліки під час встановлення контакту. Але кандидатів ці труднощі не лякають, оскільки в НСССУ працюють над тим, щоб створити всі необхідні умови для знайомства з дитиною онлайн та її подальшого всиновлення.

За даними НСССУ, за період повномасштабної війни було всиновлено 44 дитини, евакуйовані за кордон. Станом на лютий 2024 року було встановлено 169 онлайн-контактів із дітьми, які перебувають за кордоном, із них вже було всиновлено 44 дитини та ще відносно 32 дітей готуються рішення суду.

«Після встановлення онлайн-контакту з дитиною, що тимчасово знаходиться в іншій країні, кандидат в усиновлювачі може приїхати до дитини для живої зустрічі та після успішного контакту може готувати документи до суду щодо всиновлення», – підкреслив пан Василь.

Також голова Нацсоцслужби розповів, що в цьому році держава націлена на розвиток послуги патронату над дитиною та що для цього передбачається.

За даними НСССУ, в Україні діє 299 патронатних родин, в яких виховується більше 627 дітей. У 190 територіальних громадах України є послуга патронату над дитиною. Найбільше патронатних родин у Харківській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях. Але цієї кількості, звісно, не достатньо, щоб ця послуга була доступна кожному, хто її потребує.

Одним із бар’єрів є те, що робота патронатного вихователя оплачується лише за той період, коли дитина перебуває у патронатній сім’ї. Щоб цей бар’єр прибрати, передбачено зміни до постанови №793, які включають в оплату й ті дні, коли дитина фактично не перебуває в патронатній сім’ї, але сім’я продовжує функціонувати. Окрім цього, передбачається збільшити до 20 тис. грн оплату за послугу патронату над дитиною та дозволяється залучити помічника для патронатного вихователя, який не є членом сім’ї, і його робота теж буде оплачуватися.

У цьому році НСССУ спільно з ЮНІСЕФ планує посприяти у створенні ще в 250 громадах патронатних сімей шляхом проведення інформаційних кампаній.

Планується відбирати команду місцевих спеціалістів для рекрутингу кандидатів у патронатні вихователі; будуть проводитися додаткові тренінги для громад; будуть пілотуватися нові моделі патронату, зокрема спеціалізовані для новонароджених дітей та для дітей з особливими потребами.

Голова Нацсоцслужби Василь Луцик висловив сподівання, що в цьому році вдасться реалізувати всі плани й досягнути кращих показників з усиновлення, а також допомогти більшій кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, знайти нові родини й щасливо почуватися в них.

Переглянути відео-інтерв’ю можна за посиланням.

Також читайте, як забезпечити розвиток та підтримку сімейних форм виховання дітей за посиланням.