Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Здорове серце для маленької Олени

16.11.2020

В сім' ї Філатових із Маріуполя дві доньки. У молодшої, дворічної Оленки, відразу після народження виявили кілька отворів у серцевому м'язі, які не закрилися. Лікарі сказали, що з часом дірочки заростуть. Так і сталося, але одна артеріальна протока в серці маленької дівчинки залишилася відкритою. Через це маленька часто відчувала себе погано, швидко втомлювалася і не могла розвиватися так само, як здорові діти. Дитині була потрібна операція.

– Наша сім'я небагата, коштів на операцію просто не було. Ми були в розпачі. Розуміли, що доведеться дуже довго збирати гроші, – каже мама дівчинки Анастасія.

Лікарі порадили звернутися по допомогу до Фонду Ріната Ахметова. Так Оленка стала учасницею проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце». Їй зробили операцію ендоваскулярним методом.

– Це найсучасніший і нетравматичний метод лікування. Така операція проводиться без розрізів, без скальпеля. Ми проколюємо великі судини на стегні і за допомогою довгих тонких катетерів проникаємо до проблемного місця. Катетерами доставляється оклюдер – пристрій, що може розтягуватися в довгу трубочку і утворювати форму парасольки розміром до 4 см. Коли парасолька досягає отвору в міжпередсердній перегородці, лікар відкриває її та фіксує в отворі. Згодом сполучна тканина проростає в нього, і оклюдер стає частиною серця. Дитина повертається до повноцінного життя. Після операції таким методом організм відновлюється за лічені дні на відміну від порожнинної операції, – пояснює Ігор Дітковський, кардіохірург Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова, експерт проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце».

Тепер життю Оленки нічого не загрожує. Вона сповнена енергії і насолоджується дитинством.

– Завдяки Фонду Ріната Ахметова наша мрія збулася. Ви подарували нашій дівчинці здоров'я! Велике спасибі, – каже Анастасія Філатова.

Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям із діагнозом «порок серця» з 2013 року. Для системної боротьби з недугою в 2017 році почав працювати проєкт «Рінат Ахметов – Дітям. Здорове серце». Проведено вже 125 операцій з установки імпланта-оклюдера.