Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Закон про реінтеграцію Донбасу: які зміни відчують люди?

21.02.2018

20 лютого 2018 року Президент України підписав закон про реінтеграцію Донбасу. У найближчі дні текст закону буде офіційно опублікований і набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Юристи пояснили, як це позначиться на мирних жителях, які змушені проживати в зоні воєнного конфлікту.

Створення зон безпеки з особливим правовим режимом

Закон передбачає створення зон безпеки, прилеглих до району бойових дій.

У зоні безпеки діятиме особливий порядок, який передбачає надання органам сектору безпеки й оборони, іншим державним органам України спеціальних повноважень, необхідних для здійснення заходів щодо гарантування національної безпеки.

Так, військовослужбовцям, працівникам правоохоронних органів і особам, залученим до здійснення заходів щодо забезпечення національної безпеки й оборони, надається право:

  1. Застосовувати в разі крайньої необхідності зброю і спеціальні засоби до осіб, які вчинили або які скоюють правопорушення або інші дії, що перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до виконання заходів щодо забезпечення національної безпеки й оборони, або дії, пов’язані з несанкціонованою спробою проникнення в район здійснення зазначених заходів;
  2. Затримувати й доставляти осіб, зазначених у пункті 1, до органів Національної поліції України;
  3. Перевіряти в громадян і посадових осіб документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності документів затримувати їх для встановлення особи;
  4. Здійснювати особистий огляд громадян, огляд речей, що в них є, транспортних засобів і речей, які вони перевозять;
  5. Тимчасово обмежувати або забороняти рух транспортних засобів і пішоходів на вулицях і дорогах, не допускати транспортні засоби громадян на окремі ділянки місцевості та об’єкти, виводити громадян з окремих ділянок місцевості та об’єктів, відбуксовувати транспортні засоби;
  6. Входити (проникати) у жилі та інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, для виконання заходів щодо забезпечення національної безпеки й оборони, на територію і в приміщення підприємств, установ і організацій, перевіряти транспортні засоби;
  7. Використовувати зі службовою метою засоби зв’язку і транспортні засоби, у тому числі спеціальні, що належать громадянам (за їхньою згодою), підприємствам, установам і організаціям, крім транспортних засобів дипломатичних, консульських та інших представництв іноземних держав і міжнародних організацій.

Межі зон безпеки, прилеглих до району бойових дій, визначаються начальником Генерального штабу Збройних Сил України за поданням Командувача  об’єднаних сил.

Новий порядок перетину лінії розмежування

У Законі визначено, що порядок в’їзду осіб і переміщення товарів на тимчасово окуповані території в Донецькій і Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів із таких територій визначається Кабінетом Міністрів України.

У зв’язку з чим найближчим часом можна очікувати скасування чинного сьогодні Тимчасового порядку здійснення контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів і вантажів уздовж лінії розмежування в межах Донецької та Луганської областей (затверджений наказом першого заступника керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України від 14.04.2017 № 222-ог) і прийняття Кабінетом Міністрів України нових правил перетину лінії зіткнення.

Водночас, Законом встановлено, що Командувач об’єднаних сил, з урахуванням ситуації безпеки, має право обмежувати в’їзд осіб на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей і виїзд осіб із таких територій. Така норма Закону дає змогу Командувачеві об’єднаних сил ігнорувати нормативно-правовий акт Кабінету Міністрів України й надає йому повну й беззастережну владу в питанні в’їзду та виїзду осіб із тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей.

Визнання документів про народження та смерть, виданих на неконтрольованій території

Закон визнає дійсними документи, що підтверджують факт народження або смерті особи, видані на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях. На підставі цих документів можна буде зареєструвати народження або смерть в Україні, для чого необхідно додати такі документи до відповідної заяви про реєстрацію.

Право власності

Закон визначає, що за фізичними та юридичними особами зберігається право власності, інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що перебуває на тимчасово неконтрольованих територіях у Донецькій і Луганській областях, якщо таке майно придбане відповідно до законів України.

Здійснення операцій

Закон закріплює раніше практиковане положення, що придбання і припинення права власності на нерухоме майно, що знаходиться на неконтрольованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованої території. Будь-яка угода щодо нерухомого майна, у тому числі земельних ділянок, виконана на тимчасово окупованій території з порушенням вимог законів України, вважається недійсною з моменту її укладення й не створює юридичних наслідків.