Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Закон «Про реінтеграцію Донбасу»: що зміниться для переселенців

13.03.2018

Юристи ГО «Донбас SOS» порівняли, що було та що може бути згідно зі змінами Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», який набув чинності. Про це організація повідомляє на своїй сторінці в Facebook.

Правозахисники нагадали, що Закон, за словами президента України Петра Порошенка, «рамковий», і у Кабміну згідно з перехідними положеннями є місяць, щоб «вставити вікна в рами».

Встановлення фактів народження і смерті

ДО прийняття Закону

Впродовж 4 років всі документи й угоди, які здійснюються на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей, державою Україна не визнавалися. Окрема історія склалася зі встановленням фактів народження і смерті. Свідоцтва в цих випадках отримують через суд, в такому порядку:

  • відмова РАЦСу
  • звернення до суду із заявою про встановлення факту
  • невідкладний розгляд справи з ухваленням рішення
  • отримання свідоцтва на його підставі.

Водночас на практиці про «невідкладність» не йдеться (розгляд може зайняти як один день, так і кілька тижнів), а платити за суд (зараз це 352,40 грн) треба.

ПІСЛЯ

Згідно з положеннями нового Закону будь-який акт, який був виданий на тимчасово окупованій території, є недійсним і не створює жодних правових наслідків, КРІМ документів, що підтверджують факт народження або смерті.

Ці документи додаються до заяви про державну реєстрацію народження/смерті, які подаються у РАЦС.

Тобто Законом передбачена адміністративна процедура – отримання свідоцтва державного зразка через РАЦС на підконтрольній території. Однак сьогоднішня позиція Міністерства юстиції така, що потрібна також автентифікація документів або встановлення дійсності фактів народження/смерті на тимчасово окупованій території Донбасу... і все це за допомогою міжнародних організацій.

Зараз порядок для громадян залишається старим.

Отримання паспорта

ДО прийняття Закону

Громадяни, які перемістилися і мають довідку внутрішньо переміщеної особи, здійснюють всі адміністративні дії, зокрема і послуги, які надаються Державною Міграційною Службою за місцем фактичного проживання згідно з довідкою.

Отримання ж паспорта вперше, заміна фото, обмін паспорта тих, хто проживає на тимчасово непідконтрольних територіях або має «донецьку прописку», але вже давно переїхав, здійснюється через будь-який територіальний підрозділ Державної Міграційної Служби у Донецькій/Луганській областях. На практиці, будь-яка процедура з паспортом, чи то отримання вперше, чи то заміна в зв'язку з втратою, займає чимало часу – приблизно два місяці, супроводжується вимогою додаткових документів (бажано з фото), а в окремих випадках вимагає посвідчення особи.

ПІСЛЯ

Згідно з «Кримським законом», а саме на нього в нас посилається законодавець, всі процедури з документами громадян України здійснюються у визначеному постановою Кабінету Міністрів України №289 "Порядку оформлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, громадянам, які проживають на тимчасово окупованій території України».

Порядок визначає, що:

  • послуги надаються через ДМС за місцем звернення громадянина або його представника;
  • вклеювання фото – в день звернення;
  • оформлення паспорта вперше або його обмін – 10 днів;
  • за умови наявності письмової заяви – паспорт може бути надіслано поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення;
  • визначає порядок перебування, продовження документів для іноземців, осіб без громадянства, біженців.

Чи буде на Донбасі, виходячи з особливостей, порядок використаний, переглянутий – невідомо. Але ми точно можемо сказати, що порядок не відповідає часу. Наприклад, подавання через представника паспорта вперше. Станом на сьогодні всі громадяни отримують паспорт у формі ID-картки, а це означає, що під час звернення робиться фото, підпис – те, що представник попросту зробити не може.

Реєстрація місця проживання (прописка) в паспорті

ДО прийняття Закону

Реєстрація місця проживання на тимчасово непідконтрольній території Донбасу не здійснювалася. Причина проста – немає органу, який це може робити. Адже з квітня 2016 року реєстрацію місця проживання здійснює не Міграційна Служба, а Центри надання адміністративних послуг, які реєструють в межах «своєї території», а в окупованій частині Донбасу таких Центрів просто немає.

На практиці, окремі управління Міграційної Служби переносили в паспорт відмітку на підставі «будинкових книг», але єдиного порядку не було і люди після заміни паспорта або виписки з гуртожитку залишалися з «порожньою сторінкою».

ПІСЛЯ:

Згідно з порядком, визначеним постановою Кабінету Міністрів України №289, реєстрація ставиться і навіть вказується що «для внесення відомостей до паспортного документа про місце проживання або перебування може використовуватися інформація з Державного реєстру виборців». Чи буде це перенесено на Донбаські реалії – також поки невідомо.

Виплата пенсії жителям непідконтрольних районів

ДО прийняття Закону

Держава Україна не здійснювала виплату пенсії тим громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території Донбасу, а пропонувала для цього виїжджати та реєструватися як внутрішньо переміщена особа. Позиція держави проста – там немає органів, немає механізму виплат та гроші можуть йти на фінансування тероризму.

Так, органів там немає, але ось механізм – як забезпечити конституційне право громадян – є і розроблений громадськими діячами як проект постанови, основні моменти якого входять також до законопроекту 6692, який давно зареєстрований у Верховній Раді України, але дотепер не винесений на порядок денний.

ПІСЛЯ

... для громадян України, які проживають на тимчасово непідконтрольній території, реалізація прав на зайнятість, пенсійне забезпечення, державне соціальне страхування у разі безробіття, у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, на надання соціальних послуг здійснюється відповідно до законодавства України. Водночас для пенсійного та соціального забезпечення громадян України, які проживають на території тимчасово окупованого Криму, діє окремий порядок, принцип якого схожий з тим, що запропонували громадські діячі для Донбасу.

Вибори та право голосу

ДО прийняття Закону

На попередніх президентських і парламентських виборах Донецька та Луганська області проголосували «мінімально». Ситуацію з «урахуванням голосів» врятувала процедура тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, водночас голосування в одномандатних виборчих округах на виборах народних депутатів України не було і не є можливим.

ПІСЛЯ

Мови немає про проведення виборів на непідконтрольній частині Донбасу.

Порядок в'їзду на тимчасово непідконтрольну територію Донбасу

ДО прийняття Закону

Впродовж усіх цих років порядок перетину лінії зіткнення регулював "СБУшний" Тимчасовий порядок контролю за переміщенням осіб через лінію зіткнення. В порядок не раз вносилися практичні зміни відповідно до ситуації. Незмінною залишалася пропускна система, через яку не одна людина обривала телефони координаційних груп і розверталася на блокпості.

ПІСЛЯ

Тепер все буде визначати Кабмін. Яким чином – питання відкрите.

Водночас Командувач об'єднаних сил має право:

  • обмежити в'їзд на тимчасово окуповані території в разі загрози життю і здоров'ю тих, хто їх перетинає;
  • тимчасово обмежити перебування в районі проведення заходів із забезпечення національної безпеки й оборони, відсічі та стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій і Луганській областях осіб, які не були залучені до проведення таких заходів.

Відчуження майна та порядок отримання спадщини

ДО прийняття Закону

Всі дії з майном (купівля, продаж, дарування та ін.) здійснювалися згідно з положеннями Цивільного Кодексу України, чинним нотаріусом, який внесений до Єдиного Реєстру (http://ern.minjust.gov.ua/pages/default.aspx) в порядку здійснення нотаріальних дій на підконтрольній території України. На практиці, основні проблеми стосувалися вимог до документів – вимагалося те, чого людина, яка проживає на тимчасово окупованій території, просто не може надати (наприклад, отримати довідку про склад сім'ї) і діяльності самих нотаріусів (наприклад, нотаріальна справа була відкрита до початку війни, а нотаріус не переїхав).

Частково питання розв'язалося змінами від грудня 2017 року. Але практичні питання все ж залишилися...

ПІСЛЯ

Порядок дій залишається таким самим, тільки в питаннях спадщини треба керуватися Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

Порядок звернення до суду

ДО прийняття Закону

Згідно з Постановою Кабміну № 595 «Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей» від 7 листопада 2014 року всі державні органи, зокрема суди, повинні бути переміщені на підконтрольну територію. Так і сталося, тільки в «стислій формі» – повноваження судів було покладено на інші суди. Так, наприклад, справи всіх Горлівських районних судів повинні розглядатися Слов'янським міськрайонним судом Донецької області тощо.

Повідомлення та викликання сторін, підслідство справ визначені Законом України «Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв'язку з проведенням антитерористичної операції».

ПІСЛЯ

Територіальна підсудність справ у судах на тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей встановлюється відповідно до вищезазначеного Закону України, який говорить про можливість використання двох режимів одночасно. Тобто проведення воєнної операції автоматично не припиняється... Врахувати варто такі гарантії, які можуть бути скасовані у разі відповідного Указу, а саме:

  • мораторій на виконання договірних зобов'язань і на нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитними та іншими договірними зобов'язаннями;
  • мораторій на проведення перевірок органами та посадовими особами, уповноваженими законами здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері господарської діяльності;
  • особливості проведення для юридичних осіб публічного права реєстраційних дій;
  • дія документів дозвільного характеру;
  • звільнення від плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності;
  • інші гарантії визначені Законом України «Про тимчасові заходи на період проведення АТО»

Також як і раніше актуальною залишається потреба врегулювання переліку населених пунктів, які є тимчасово непідконтрольними та розташовані на лінії зіткнення. Від цього порядку, до речі, залежить отримання переселенцями адресної допомоги.

Також закон вводить додаткові «блага». Так, позови про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб у зв'язку зі збройним конфліктом можуть пред'являтися за місцем проживання або перебування позивача.

Також від судового збору звільняються:

  • заявники – за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв'язку зі збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного або техногенного характеру, які призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно;
  • позивачі – у справах за позовами до держави-агресора Російської Федерації про відшкодування завданої майнової та/або моральної шкоди у зв'язку з тимчасовою окупацією території України, збройною агресією, збройним конфліктом, які призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

ДЖЕРЕЛО