Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як правильно написати заяву щодо встановлення факту народження і смерті на непідконтрольній території?

17.03.2016

Останнім часом на гарячу лінію Донбас СОС почали частіше звертатися з проханнями надати шаблони заяв щодо встановлення фактів народження і смерті для державної реєстрації актів цивільного стану.

Волонтери організації виконали ці прохання й підготували для вас шаблон заяви щодо встановлення факту народження (Шаблон № 1) і шаблон заяви щодо встановлення факту смерті (Шаблон № 2).

Також вони нагадують, що закон, яким передбачено прискорити судові процеси щодо встановлення факту народження або смерті на території, непідконтрольній Україні, набув чинності; цим законом внесено зміни до Цивільного процесуального кодексу України.

Законом передбачено, що справи про встановлення факту народження або смерті особи на непідконтрольній території розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду. Також, прийняте судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на непідконтрольній території, має бути негайно виконано. Копію рішення може на руки отримати або заявник самостійно, або ж така копія надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення для державної реєстрації народження чи смерті.

Заяву про встановлення факту народження може бути подано батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини в будь-який суд за межами непідконтрольної території, незалежно від місця проживання заявника.

Заяву про встановлення факту смерті може бути подано родичами, їхніми представниками за межами території, непідконтрольної державній владі України.

ДЖЕРЕЛО