Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцю відновити виплати адресної допомоги через суд? Рекомендації юристів

29.11.2016

З’явилася позитивна судова практика у відновленні виплат адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) для компенсації витрат на проживання, у тому числі й на оплату житлово-комунальних послуг за період з 13 січня до 14 червня 2016 року, коли вона не призначалася через відсутність штампу міграційної служби в довідці ВПО. Про це повідомляє відділ комунікацій Норвезької ради в справах біженців, передають «Донецкие новости».

Щоб отримати ці виплати, юристи Норвезької ради в справах біженців рекомендують звертатися до суду. «Для звернення до суду з позовом про поновлення виплат необхідно мати письмову відмову Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) у призначенні (відновленні) адресної допомоги. У своїх рішеннях суди спираються на принцип верховенства права, найвищої юридичної сили Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантій дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» порівняно з підзаконними актами, які приймаються на підставі Закону й не повинні суперечити йому», – зазначають юристи.

Також з’явився шанс на призначення й отримання адресної допомоги на компенсацію витрат на проживання, зокрема й на оплату послуг ЖКГ, особам працездатного віку, які працюють і яким раніше було відмовлено у виплаті через непрацевлаштування упродовж місяця після припинення виплат такої допомоги. «Зараз судова практика складається на користь переселенців, які працевлаштувалися і звернулися упродовж місяця з моменту працевлаштування за поновленням виплат адресної допомоги», – констатують юристи.

Вони зазначають, що приймаючи рішення, які зобов’язують УПСЗН призначити і виплатити адресну допомогу, суди спираються також на висновки, що з моменту працевлаштування особи змінюються обставини, на підставі яких було припинено виплату адресної допомоги. «Такими обставинами є зміна статусу безробітної особи працездатного віку на статус працевлаштованого особи. Підставою для звернення до суду, як і в попередньому випадку, є письмова відмова Управління праці та соціального захисту населення в призначенні адресної допомоги», – уточнили в Норвезькому раді в справах біженців.

Дедалі частіше суди у своїй практиці покликаються на положення Конвенції «Про захист прав і основоположних свобод людини», на практику застосування положень Конвенції Європейським судом із прав людини. Суди зазначають, що вимоги забезпечення й дотримання соціальних стандартів викладені в Європейській соціальній хартії, підписаній від імені України в Страсбурзі. Згідно з положеннями Хартії, Україна зобов’язана підтримувати задовільний рівень соціального забезпечення й докладати зусиль для його поступового підвищення.

Безоплатну консультацію з питань реалізації прав ВПО можна отримати в офісі Норвезької ради в справах біженців, який розташований за адресою м. Краматорськ, вул. Катеринича, 13, або за телефонами гарячої лінії: 050–468–45–72; 067–828–59–06.

ДЖЕРЕЛО