Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцю стати фіз. особою-підприємцем?

08.04.2017

Вимушені переселенці із зони АТО, часто стикаються з необхідністю пошуку нового джерела засобів існування. Одним із рішень цієї проблеми може стати відкриття власної справи й реєстрація як фізичної особи-підприємця. Однак часто трапляється, що внутрішні переселенці стикаються з бюрократичними перешкодами. Як же цього уникнути, й оформити всі документи з найменшими втратами?

Який алгоритм реєстрації?

Насамперед необхідно отримати «довідку переселенця».

Наступним кроком має стати відвідування центру надання адміністративних послуг або державного реєстратора. Вам слід заздалегідь визначити сфери підприємницької діяльності, у яких ви будете працювати, і знайти їх в Класифікаторі видів економічної діяльності КВЕД – 2010 року (не більш ніж 10). Далі необхідно заповнити реєстраційну картку за формою 10 та подати її разом із ксерокопією паспорта та ідентифікаційного коду державному реєстратору.

Зверніть увагу, що вам не потрібно мати в паспорті штамп про реєстрацію (прописку) вашого фактичної адреси проживання (куди ви переселилися), бо згідно з п. 1 Наказу Мін’юсту України від 05.11.2014 № 1849/5: «державна реєстрація фізичних осіб, які мають намір стати підприємцями, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції, за адресою тимчасового проживання (здійснюється) без вимоги наявності реєстрації місця проживання за місцем проведення реєстраційних дій».

Аналогічне положення закріплено в ст.4 Закону від 02.09.2014 № + 1 669–VII «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції»: «Для осіб, які зареєстровані й переселилися з території проведення антитерористичної операції в період її проведення, реєстрація фізичної особи-підприємця здійснюється державними реєстраторами за адресою тимчасового проживання без вимоги державних реєстраторів реєстраційних служб територіальних органів Міністерства юстиції України в областях та місті Києві наявності реєстрації про місця проживання за місцем проведення реєстраційних дій».

Однак, на практиці бувають випадки, коли державний реєстратор вимагає окрему довідку від Державної міграційної служби про реєстрацію місця проживання. Така вимога є неправомірною, оскільки Державна міграційна служба проставляє відмітку про тимчасове проживання в довідці про взяття на облік, яку внутрішньо переміщена особа отримує з управління соціального захисту.

Після перевірки наданих документів, за кілька днів вас зареєструють і нададуть виписку з Єдиного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

ДЖЕРЕЛО