Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцям відновити соціальні виплати?

19.01.2018

Рекомендації переселенцям щодо відновлення соціальних виплат.

Юристи нагадують, що соціальні виплати можуть бути припинені з таких причин:

  • невиконання передбачених законодавством умов призначення соціальних виплат. Це, наприклад, депозит, що вдесятеро перевищує прожитковий мінімум, або наявність нерухомого майна на підконтрольній території;
  • відсутність ВПО за фактичним місцем проживання довше дозволеного строку;
  • рекомендація Мінфіну за результатами верифікації соціальних виплат;
  • скасування довідки ВПО;
  • рекомендації від Держприкордонслужби, МВС, СБУ, Мінфіну, Національної поліції, ДМС, Держфінінспекції, Держаудитслужби та інших органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

 

Відновлення соціальних виплат. Для відновлення соціальних виплат, переселенець подає заяву до органу, що здійснює соціальні виплати за місцем фактичного проживання. До заяви треба додати копію довідки ВПО та показати оригінал.

 

Припинили виплати через відсутність за місцем проживання. У такому разі структурний підрозділ з питань соціального захисту населення протягом 15 робочих днів з дня отримання заяви ВПО на відновлення виплат проводить перевірку достовірності зазначеної в ній інформації про фактичне місце проживання. За результатами перевірки соцзахист складає акт обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Його підписують всі повнолітні переселенці. Далі соцзахсит протягом трьох робочих днів вносить подання про відновлення соціальних виплат на розгляд комісій з питання відновлення соціальних виплат, утворених районними держадміністраціями, виконавчими органами міських, районних у містах рад. Комісія розглядає подання п’ять робочих днів.

 

У разі прийняття рішення про відновлення або відмову у відновленні соціальної виплати, комісія не пізніше наступного робочого дня надсилає копію такого рішення до органу, що здійснює соціальні виплати, та структурному підрозділу соцзахисту.

Орган, що здійснює соціальні виплати, відновлює їх з місяця, у якому надійшла заява ВПО, та повертає недоотримані кошти відповідно до законодавства.

 

Припинили виплати за рекомендації Мінфіну. Припиняються з дня припинення виплат ПАТ “Державний ощадний банк України” або з дня скасування довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

 

Соціальні виплати відновлюють через два місяця після їх припинення. Це відбувається за рішенням комісії, що прийняте на підставі подання структурного підрозділу соцзахисту, яке внесене разом із актом обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. Відновити виплати можуть і з місяці їх припинення, якщо ВПО перебуває у складних життєвих обставинах і з поважних причин не виконала вимоги структурного підрозділу.

 

Припинили виплати за результатами їх верифікації. У такому разі соцвиплати поновлюють з місяця, що настає за тим, в якому було усунуто факти, виявлені під час верифікації.

 

Припинили виплати через скасування довідки ВПО. Повторне призначення соціальних виплат можливе лише через шість місяців після виконання всіх процедур, необхідних для їх призначення.

 

ВАЖЛИВО! Суперечки, що виникають внаслідок розгляду поновлення або припинення соціальних виплат, вирішуються у судовому порядку.

ДЖЕРЕЛО