Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як переселенцям отримати пенсійне посвідчення нового зразка?

30.06.2016

За інформацією волонтерів «Донбас SOS», головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області підготувало відповіді на найпоширеніші запитання громадян про отримання пенсійних посвідчень нового зразка.

Питання 1. Як буде проводиться заміна наявних платіжних карток на платіжні картки, які одночасно будуть пенсійним посвідченням?

Відповідь

Кабміном прийнято рішення, що для ідентифікації одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами, і для забезпечення виплати їм пенсій починаючи з 1 серпня 2016 року здійснено виготовлення платіжних карток, які одночасно будуть і пенсійними посвідченнями. Водночас, якщо особа отримає таке посвідчення, то пенсійне посвідчення загальновстановленого зразка йому не потрібне.

Виготовлення електронного посвідчення буде здійснюватися на підставі заяви пенсіонера, поданої в територіальний орган Пенсійного фонду України упродовж 30 робочих днів із дня прийняття такої заяви. До заяви додається фотографія заявника та необхідні документи.

Питання 2. Які документи потрібні для отримання електронного пенсійного посвідчення?

Відповідь

Заміна карток буде здійснюватися за особистим зверненням пенсіонерів до територіальних управлінь Фонду, водночас до заяви треба додати паспорт, довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи, довідку тимчасово переміщеної особи і фотографію.

Питання 3. Термін дії нового пенсійного посвідчення?

Відповідь

Нове пенсійне посвідчення як платіжна картка буде діяти до 3-х років за умови, що фізична ідентифікація одержувача пенсії у відділеннях банку буде відбуватися перші два рази кожні 6 місяців, а далі – кожні 12 місяців. Таке пенсійне посвідчення використовується як платіжна картка до закінчення терміну його дії, або в разі закінчення терміну призначення пенсії.

Питання 4. Чи потрібно зараз звертатися до територіальних управлінь Пенсійного фонду України, якщо термін дії платіжної картки Ощадбанку закінчиться через півроку?

Відповідь

Пенсіонерам, у яких термін дії карток Ощадбанку не закінчився, не потрібно завчасно звертатися в управління Пенсійного фонду України та відділення Ощадбанку. У разі продовженні терміну дії картки пенсіонеру необхідно буде подати в управління Пенсійного фонду України та відділення Ощадбанку відповідну заяву.

Питання 5. Чи потрібно переоформлювати платіжну картку, яка одночасно є пенсійним посвідченням, у разі отримання пенсії з інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, за якими визначено термін призначення пенсії?

Відповідь

У разі продовження терміну призначення пенсії, встановлення інвалідності або продовження її на новий термін, буде видаватися нова картка, яка одночасно є пенсійним посвідченням, з продовженим терміном дії.

Питання 6. Як буде здійснено виплату переселенцям, які отримували пенсію у відділеннях поштового зв’язку та інших установах банків, крім Ощадбанку?

Відповідь

Для отримання пенсії в липні 2016 року, у разі якщо внутрішньо переміщена особа отримує пенсію через відділення поштового зв’язку або установи уповноважених банків, крім Ощадбанку, заяву на переведення виплати пенсії на поточний рахунок, відкритий в Ощадбанку, бажано надати до територіального управління за місцем проживання до 25 червня цього року включно.

Звертаємо увагу, що в разі неподання заяви в зазначений термін, пенсіонер може подати заяву у зручний для нього час. Водночас із липня виплата пенсій таким особам буде припинена і відновлена з моменту призупинення відразу після надходження заяви.

Питання 7. Яка дата виплати буде визначена у разі переведення виплати пенсії з підприємства Укрпошти або іншої банківської установи на ПАТ «Ощадбанк»?

Відповідь

У разі переведення пенсії на ПАТ «Ощадбанк» дата виплати пенсії залишається незмінною.

Питання 8. Чи потрібно надавати заяву на виплату пенсії через відділення Ощадбанку в разі, якщо виплата пенсії внутрішньо переміщеної особи припинена, але пенсіонер отримував пенсію через Ощадбанк.

Відповідь

Якщо термін дії платіжної картки ще не закінчився, то в заяві на відновлення виплати пенсії слід вказати наявний поточний рахунок, відкритий в Ощадбанку.

Питання 9. Як подати заяву на обмін електронного пенсійного посвідчення людям з особливими потребами, які не можуть самостійно відвідати територіальне управління?

Відповідь

Треба зауважити, що для приймання заяв на виготовлення електронних пенсійних посвідчень від громадян з обмеженими можливостями з числа внутрішньо переміщених осіб (інвалідів 1, 2 груп, осіб, які потребують догляду, або які досягли 80-річного віку), за їхніми телефонними або електронними повідомленнями, можливим є виїзд представників управління із залученням представників органів соціального захисту.

ДЖЕРЕЛО